Ez a vakcina véd leginkább a fertőzés ellen és ennél a legalacsonyabb a halálozás kockázataTavasszal jóval nagyobb eséllyel haltak meg Magyarországon az oltatlanok, mint most egy friss kutatás szerint. A Müller Cecília és Kásler Miklós nevével is fémjelzett kutatás egy rangos nemzetközi lapban fejtette meg, a nyugati és a keleti vakcinák is elsöprő hatékonysággal védenek meg a koronavírussal szemben.

Az oltatlanok 10-20-szor nagyobb eséllyel haltak meg tavasszal Magyarországon egy kutatás szerint. A tanulmány vakcinatípusokra lebontva mutatja be, mennyire védenek a vakcinák hazánkban a koronavírussal való megfertőződés és a halálozás ellen. Az eredményeket prezentáló értekezés, amelyben közreműködött szerzőként többek között Müller Cecília és Kásler Miklós is, egy rangos nemzetközi szaklapban, a Clinical Microbiology and Infectionben jelent meg – szúrta ki a Mandiner.A portál rávilágít, hogy a HUN-VE (Hungarian Vaccine Effectiveness, Magyar oltóanyag-hatékonyság) kutatás az év első felének járványügyi és oltási adatait elemezte. Eszerint még a járvány negyedik hulláma előtt, idén január és június közötti járványadatok alapján készült, az eredmény a harmadik hullám során 3,7 millió fő teljesen beoltott populáción született.

A kutatás a teljesen beoltott (azaz a kétszer oltott) és az oltatlan lakosság adatait hasonlította össze.

A kutatást 2021. január 22. és június 10. között készítették olyan oltottakkal, akik a második vakcinát is megkapták. Így a HUN-VE vizsgálatban 3.740.066 fő esetében tudták vizsgálni a vakcinák hatékonyságát.

A kutatásból kiderült, hogy az adott időszakban 5 vakcina hatékonyságát lehetett felmérni egy intenzív harmadik hullámmal párhuzamosan. Két mRNS vakcina: Pfizer-BioNTech, Moderna, egy inaktívált vakcina: Sinopharm és két vektor vakcina: Sputnik-V és AstraZeneca. (Jansenről nem állt rendelkezésre elegendő vizsgálati idő).

A vizsgálat a vakcinák eredményességét egészen pontosan a második oltást követő 7 naptól elemezte, azt az időszakot, amikor az oltott személyekben várhatóan felépült a teljes védelem a koronavírus fertőzéssel szemben.

A teljesen beoltottak esetében a koronavírussal való fertőződés elleni védelem a vakcinától függően 68,7-88,7 százalék, a halálozás elleni védelem pedig 87,8-97,5 százalék – írja a portál.

Jól szerepeltek a keleti és a nyugati vakcinák is

Az adatok alapján a Pfizer-Biontech vakcinával oltott 1.5 millió főnél 90.63%-os eredményességet mért a kutatás. A tanulmány szerint innen látszik, hogy akik ezt az oltást kapták,


10-szer kisebb eséllyel haltak meg a tavaszi hullám során.


Ugyanez az eredmény a Modernát kapottaknál: 23 ezer polgár esetében 93.65% volt, az AstraZeneca oltást kapott 304 ezer fő esetében pedig 88.25%-os volt a védettség.

Meglepően magas, 97.52%-os hatásosságot mértek a Sputnik-V-nél. Utóbbi ugyanis azt jelenti, hogy az oltatlanokkal szemben a Sputnik vakcinával oltott 820 ezer magyar állampolgár több, mint 20-szor kisebb eséllyel halt meg a tavasz során, mint az oltatlanok. A Sinopharm vakcina is magas eredményességet mutatott, 87.85%-os hatékonysági mutató jóval magasabb az ellenanyagszint-mérésekből várt értékekhez képest.

A koronavírus-fertőzés megakadályozásával szemben általánosan viszont a Moderna volt a legeredményesebb vakcina: ennek az oltóanyagnak a hatásosságát 88,7 százalékosra becsülték. Utána következett a Szputnyik V (85,7 százalék), a Pfizer (83,3 százalék), az AstraZeneca (71,5 százalék), majd a Sinopharm (68,7 százalék).

Érdekesség, hogy a tanulmányban több kutató mellett Kásler Miklóst és Müller Cecíliát is feltüntették utolsó szerzőként (last author). Ez utóbbival általában olyan embereket szoktak megjelölni, akik ugyan közvetlenül nem vettek részt a vizsgálatban, viszont felügyelték és tanácsokkal segítették a munkát, és/vagy felelősséget vállalnak az eredményért.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)