9 főzési szokás, amiről nem gondoltuk, hogy veszélyes lehet



Íme néhány hiba, amelyek oda vezethetnek, hogy romlott étel kerül az asztalra:


1. Hús felolvasztása szobahőmérsékleten

Lehetőleg a hűtőben vagy a mikróban olvasszuk ki a mélyhűtőből kivett húst, mert 5-60 fok közötti tartományban képesek a baktériumok a gyors szaporodásra.


2. A nyers hús mosása

Egyre többször hallhatunk erről, hogy a nyers hús mosását kerüljük el! De miért? Egyrészt nem használunk vele, másrészt viszont átjuttathatjuk a húson lévő baktériumokat a konyhapultra vagy a konyhai eszközeinkre. Ez pedig fertőzésveszélyes lehet.


3. Lehűteni az ételt hűtőbe tétel előtt

Mivel – ahogyan azt már említtettük –  a baktériumok 5-60 fok között szaporodnak a leggyorsabban, a szakemberek azt javasolják, hogy ne hagyjuk kint két órán át az elkészített ételt, mielőtt a hűtőbe tennénk.


4. Megkóstolni az ételt, hogy kiderüljön, vajon romlott-e

Ez a módszer működik a kevésbé veszélyes baktériumok esetében, és sokan hozzá is szoktunk. DE: a legveszélyesebb baktériumokat nem tudjuk felfedezni az étel íze alapján, viszont már kis mennyiségben is mérgezést okozhatnak. Ha gyanakszunk, hogy romlott az étel, egyszerűen dobjuk ki.


5. Megkóstolni a nyers tésztát

Ha nyers tojást tartalmaz a tészta, szalmonella baktérium lehet benne, de a tojás nélkül készített tészta is tartalmazhat E.coli baktériumot – vagyis csúnya fertőzéseket kockáztatunk. Az már egy másik kérdés, hogy a kockázatról tudva, de bízva annak alacsony esélyében, sokan vállalják azt.


6. Hűtőn kívül pácolni a húst és a halat.

Itt ismét a már ismertetett, kritikus hőmérsékleti tartományban esik a hús tárolása, és a baktériumok szaporodását szinte szándékosan bátorítjuk.


7. Nem eléggé sütni át a húst vagy a halat

A nem megfelelően átsütött vagy átfőtt ételben nem feltétlenül pusztulnak el a baktériumok. Hogy a húst és a halat biztosan megfelelő mértékben át tudd sütni, használj húshőmérőt.


8. Kézmosás elmulasztása főzés előtt és után

Kerüljük el az esélyét, hogy épp a kezünkről jutnak kórokozók az ételbe. Jobb a biztonság!


9. Magas hőnek kitenni a mézet.

Ez esetben nem a kórokozók elszaporodásától kell tartanunk, csupán attól, hogy a méregdrága, jó pénzen vett méz kevésbé fejti ki jótékony hatását, ha közvetlenül forró italba tesszük.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)