9 főzési szokás, amiről nem gondoltuk, hogy veszélyes lehetÍme néhány hiba, amelyek oda vezethetnek, hogy romlott étel kerül az asztalra:


1. Hús felolvasztása szobahőmérsékleten

Lehetőleg a hűtőben vagy a mikróban olvasszuk ki a mélyhűtőből kivett húst, mert 5-60 fok közötti tartományban képesek a baktériumok a gyors szaporodásra.


2. A nyers hús mosása

Egyre többször hallhatunk erről, hogy a nyers hús mosását kerüljük el! De miért? Egyrészt nem használunk vele, másrészt viszont átjuttathatjuk a húson lévő baktériumokat a konyhapultra vagy a konyhai eszközeinkre. Ez pedig fertőzésveszélyes lehet.


3. Lehűteni az ételt hűtőbe tétel előtt

Mivel – ahogyan azt már említtettük –  a baktériumok 5-60 fok között szaporodnak a leggyorsabban, a szakemberek azt javasolják, hogy ne hagyjuk kint két órán át az elkészített ételt, mielőtt a hűtőbe tennénk.


4. Megkóstolni az ételt, hogy kiderüljön, vajon romlott-e

Ez a módszer működik a kevésbé veszélyes baktériumok esetében, és sokan hozzá is szoktunk. DE: a legveszélyesebb baktériumokat nem tudjuk felfedezni az étel íze alapján, viszont már kis mennyiségben is mérgezést okozhatnak. Ha gyanakszunk, hogy romlott az étel, egyszerűen dobjuk ki.


5. Megkóstolni a nyers tésztát

Ha nyers tojást tartalmaz a tészta, szalmonella baktérium lehet benne, de a tojás nélkül készített tészta is tartalmazhat E.coli baktériumot – vagyis csúnya fertőzéseket kockáztatunk. Az már egy másik kérdés, hogy a kockázatról tudva, de bízva annak alacsony esélyében, sokan vállalják azt.


6. Hűtőn kívül pácolni a húst és a halat.

Itt ismét a már ismertetett, kritikus hőmérsékleti tartományban esik a hús tárolása, és a baktériumok szaporodását szinte szándékosan bátorítjuk.


7. Nem eléggé sütni át a húst vagy a halat

A nem megfelelően átsütött vagy átfőtt ételben nem feltétlenül pusztulnak el a baktériumok. Hogy a húst és a halat biztosan megfelelő mértékben át tudd sütni, használj húshőmérőt.


8. Kézmosás elmulasztása főzés előtt és után

Kerüljük el az esélyét, hogy épp a kezünkről jutnak kórokozók az ételbe. Jobb a biztonság!


9. Magas hőnek kitenni a mézet.

Ez esetben nem a kórokozók elszaporodásától kell tartanunk, csupán attól, hogy a méregdrága, jó pénzen vett méz kevésbé fejti ki jótékony hatását, ha közvetlenül forró italba tesszük.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék