A mélyvénás trombózis 8 néma jele, amiről sokan nem tudnak




Életveszélyes betegség és az emberek fele nem is tudja, hogy érintett!


Duzzadt láb

Ha az egyik lábad vastagabb, mint a másik, gyanakodj! A láb duzzadását az is okozhatja, hogy egy vérrög keletkezett a vénában, ami megakadályozza, hogy a vér visszarámoljon a szívbe.


Görcs

Ha húzódik, görcsöl az izom a lábadban és nem múlik el, az is lehet mélyvénás trombózis jele, pláne ha az előző tünet is jelentkezik. A kellemetlenség jelentkezhet lüktető fájdalom vagy nyomásérzékenység formájában is.


Megváltozik a lábad színe

Ha vörös, vagy kékes-lilás színt vesz fel a bőr a lábadon, azonnal fordulj orvoshoz! A rossz keringés okozza az elszíneződést és nagy baj lehet belőle!


Forró a bőr

Ha egy bizonyos részen melegebb a bőr, mint máshol, az a trombózis egyik legbiztosabb jele! Ezt is a felgyülemlett vér okozza.


A trombózis jelei enyhék… vagy épp erősek

Ezeknek a tüneteknek az intenzitása változik! Mindenki más, így ha csak enyhe fokban érzed magadon, vagy csak néhány napig vannak jelen, akkor is fordulj orvoshoz!


Visszatérő vagy rosszabbodó tünet

Onnan tudod megkülönböztetni a trombózisos duzzanatot attól, ha például meghúztad a bokád, hogy az utóbbi elmúlik és nem tér vissza! Ha nem múlik, visszatér, vagy tovább terjed akkor bizony komolyabb ok áll a háttérben!


Nincs semmilyen tüneted

A mélyvénás trombózist azért is hívják néma betegségnek, mert az esetek majdnem felében nem mutat tüneteket csak már nagyon előrehaladott állapotban. Ha a rizikófaktorok közül valamelyik igaz rád, fokozottan figyelj oda a lábaid jelzéseire. Ilyen rizikófaktor a fogamzásgátló szedése, a menopauza alatti hormonpótlás, a daganatos betegségek és az arra alkalmazott kezelések, a jelentősebb műtétek illetve a szülés utáni 6-8 hét is.


Ha a rizikófaktorok alapján veszélyeztetett vagy

Akkor mindenképpen keresd fel az orvosodat már a legkisebb gyanú estén is! Pont a betegség tünetmentessége miatt nem fogod tudni egyedül diagnosztizálni magad, de ha időben észreveszik a betegséget és megkapod rá a megfelelő gyógyszert (például vérhígítót), az életveszélyes állapot elkerülhető.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)