Az emberi végtermék elárulja a szervezetünk egészségügyi állapotát.

Egy téma, amiről még sajnos "ciki" beszélni. Az átlagembereknek. Viszont aki az utcaemberek  olvasója, az nem átlagember! Hanem olyan, aki megtette az első lépést... önmaga felé! Szóval beszéljük róla! Érdemes időnként belekukkantani a vécécsészébe... sok mindent elárulhat a tartalma! 





Az ősi gyógyítók nagyon jól tudták, hogy a széklet színe, szaga, formája, állaga, fajsúlya szinte mindent elárul az egészségi állapotunkról, hisz jellegzetes változást mutat egyes betegségek esetén. Sokszor ez a legkorábbi tünet, ezért mindenképp forduljunk orvoshoz, ha gyanús jeleket látunk a vécékagylóban. Ha mindenki megtanulna érteni székletül, akkor nagyon sok civilizációs betegség - többek közt a rák is - megelőzhető lenne, hisz a vécé tartalma sokkal előbb árulkodik az intő jelekről, mint a betegség megjelenése.

Az emésztési folyamat befejező szakasza a salakanyagok kiválasztása. A szervezet a számára nem hasznosítható anyagoktól széklet formájában szabadul meg, amelynek tömege 100 és 400 gramm között lehet. Víztartalma 75%, ám ezt az elfogyasztott táplálék minősége, mennyisége és a székelés gyakorisága is befolyásolja. Ha biztosítjuk a kellő folyadék- és rostbevitelt, akkor az anyagcsere-végtermék könnyedén, és probléma mentesen távozik.


Milyen az egészséges széklet?

-naponta annyiszor jelentkezik, ahány fő étkezés van, de legalább egyszer
-nem kell erőlködni a székletürítéskor, hanem magától csusszan ki
-középbarna színű (persze vannak bizonyos magas festékanyagot tartalmazó ételek, amelyek
-elszínezhetik: spenót, mángold, sóska, cékla, sütőtök, algák, kurkuma)
-legalább 3 cm átmérőjű
-nem egyenletes és sima felszínű, hanem olyan, mintha sok olvadt, különböző méretű csokigolyó állt -volna össze egy nem túl (koppanósan) kemény, de nem is krémesen kenődős masszává.
-nincs látható nyálka a felszínén
-A vízbe érve nem esik szét többb darabra, és nem lebeg könnyedén a víz felszínén
-szaga van, de nem áthatóan bűzös és orrfacsaró (nem kell órákig szellőztetni utána)
-nem hagy székletmaradványokat a végbél környékén, azaz nem szükséges a vécépapír használat,
-nem marad "kaki nyom" a papíron
-könnyű lehúzni, nem hagy túl sok súrolni való nyomot a kagylóban.


Sárga és lehúzhatatlan

Az agyagos színű, olajos felszínű és a víz tetején lebegő, nehezen lehúzható végtermék a zsíremésztés zavarára utal. Okozhatja hasnyálmirigy-gyulladás, ekkor a zsírok emésztéséért felelős enzim, a lipáz nem termelődik elegendő mennyiségben. Amíg a heveny forma erős hastájéki fájdalommal hívja fel magára a figyelmet, az idült gyulladás hosszabb ideig rejtve maradhat.

A széklet változása mellett gyakran jelentkezik puffadás, gyengeség és sárga bőrszín. Ultrahangvizsgálat ad pontos választ, hogy valóban hasnyálmirigy-probléma áll-e a háttérben.

A lisztérzékenység szintén meggátolja a zsírfelszívódást, de más tápanyagok sem képesek hasznosulni a szervezetben, amelyek ilyenkor a széklettel távoznak. Ebben az esetben is sárgás színű a széklet, és rendszerint szokatlanul nagy tömegű. A betegségre jellemző hasmenés nem minden esetben jelentkezik. Lehet, hogy az előredomborodó hasfal és a krónikus fáradékonyság előbb kelti fel gyanút a gluténintolerancia fenállására, mint a jellegzetes színű és állagú salakanyag. Vérvizsgálat, vagy speciális ételintolerancia teszt döntheti el, hogy valóban lisztérzékenységről van-e szó.

Koppanó bogyók

A száraz, apró bogyós széklet nem csak a székrekedéssel párosulhat. Előfordul, hogy rendszeres ürítés mellett is tapasztalható. Ennek hátterében gyakran a máj és az epe lelassult működése áll. A nem megfelelő anyagcsere miatt hiányos lesz a méregtelenítés és a salakanyagok kiválasztása. A máj munkáját a cukorfogyasztás szigorú megszüntetése mellett gyógynövényekkel is támogathatjuk. A máriatövis - vagy népies nevén szűzbogáncs -  tea és táplálék-kiegészítő cseppek formájában fogysztva is hatékony erre a problémára. Az ezerjófű, a borsmenta, a kakukkfű és a zsálya felváltva, kúraszerűen alkalmazható természetes májerősítő. A májműködés támogatására számtalan természetes szer és megoldás létezik.

A legbiztosabb hatás kedvéért egy rövid böjtkúrát is be lehet vetni, ilyenkor a gyógyteák mellett két-három napig préselt zöldséglé, főtt barna rizs és gyümölcsök alkossák étrendet. A kíméletes májtisztításról itt, ezen a linken olvashatsz.

Váratlan vendégek

A bélférgesség sokkal gyakoribb probléma, mint gondolnánk! Azonban hosszú ideig rejtve maradhat, ha nem figyelünk fel a kevésbé feltűnő tünetekre.

A székletben megjelenő, hosszúkás vagy rizsszem formájú féregdarabok a legárulkodóbb jelzések. Emellett gyakran tapasztalhatunk fáradékonyságot, jó étvágy melletti testsúlycsökkenést, és kellemetlen végbélviszketést is. Ilyenkor ne halogassuk a laboratóriumi székletvizsgálatot, számtalan féregűző szer létezik, ami biztosan megszabadít az élősködőktől. Ilyen a fehér üröm, a feketedió, a tárnics és a grapefruitmagkivonat kiváló féreghajtó megoldás. A további fertőződés kockázatát csökkenti az aloe vera leve és a finomlisztet cukrot tartalmazó táplálékok elhagyása.

Rossz szagú ragacs

A feltűnően bűzös szagú széklet - különösen, ha lehúzáskor erős nyomot hagy a vécécsészében - a szervezet elsavasodására és a méreganyagok felhalmozódására utalhat. Ez lehet a jele annak is, ha sokkal több állati fehérjét fogyasztunk, mint amivel elbírna a szervezetünk. Ha az emésztő- és kiválasztórendszerünk nem működik tökéletesen, a vastagbél falára tapadt salakanyagok káros anyagokkal terhelik szervezetet. Az erjedési és rothadási folyamatok eredménye a bűzös széklet, a puffadás, a fáradékonyság. A ragadós végtermék azt jelzi, hogy sok nyálka halmozódott fel a bélrendszeredben. Ha mindezek a tünetek száj körüli, és állon éktelenkedő pattanáspkkal is társulnak, akkor garantált a durva elsavasodás és elmérgeződés, illetve a vékonybél és a vastagbél elégtelen működése a feleslegesen rájuk mért terhek miatt.

Első lépésként teljesen hagyjuk el a cukrot és a fehérlisztet,  fogyasszunk rostban gazdag ételeket, és fokozottan figyeljünk a bőséges folyadékfogyasztásra, különben épp ellenkező eredményt érhetünk el. A vízoldékony rostok, mint a gyümölcsökben található pektin, nem okoznak emésztési zavart. Az útifűmag-őrlemény táplálék-kiegészítőként alkalmazva valóságos súrolókefeként sodorja le a bélfalról a lerakódásokat. A nyálkaképződést csökkenthető, ha átmenetileg kevesebb tejterméket, és tejet egyáltalán nem fogyasztunk. Az egészséges sav-lúg egyensúlyt a legkönnyebben zöldségek és zöldséglevek gyakori fogyasztásával állítható helyre.

Figyelmeztető vércsíkok

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha székletben vérnyomot fedezünk fel. Súlyos gyomorfekély, bélpolip vagy daganat is megbújhat a háttérben, amire csak célzott vizsgálat derít fényt. A hirtelen testsúlycsökkenés, étvágytalanság szintén fontos jelzés lehet. Aranyérre is utalhat a tünet, amelynek két fajtája fordulhat elő: belső aranyér esetén nincs látványos panasz, csak a széklet véres. Esetleg enyhe végbélviszketés időszakosan jelentkezhet. Ha a fájdalmas dudorok a végbélnyíláson kívül alakulnak ki, a legkisebb érintés is rendkívül kellemetlen. Hiba megvárni, amíg begyullad, a kezelőorvosod vagy természetgyógyászod által ajánlott krém vagy kúp elejét veszi a komolyabb problémának.

A piros szín megtévesztő lehet, nem biztos, hogy vér okozza az elszíneződést. Gondolj utána, nem fogyasztottál-e céklát vagy egyéb erőteljes színű ételt, amely könnyen megszínezi a székletet.

Túlzott aggodalom helyett elegendő, ha időnként alaposabban szemléled a vécé tartalmát, és megérted a figyelmeztető jelzéseket.

További árulkodó tünetek

A krémes széklet renyhe emésztésre és rostszegény táplálkozásra utal, de figyelmeztethet minket szivárgóbél szindrómára is.
Ha a széklet felszíne teljesen síma felületű, azaz a széklet egy szafaládéhoz hasonlít, akkor a bélbolyhaink munkájával van a baj, és a bélflóránk is kívánni valót hagy maga után.
Ha a székletünk körátmérője kicsi, vagy esetleg virsliket, ne adj' isten ceruzákat produkálunk, akkor azonnal nézessük meg magunkat szakemberrel, mert ez a tünet utalhat bármiféle béldaganatra is akár, de jele lehet a végbél belső aranyerének is!

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)