Befogadott egy kóbor kutyát – pár héttel később az egész szomszédság ledöbbent attól, ami történt a nővel!



Egy norvég család és barátai gyászolják azt a fiatal nőt, aki pár héttel azután hunyt el, hogy egy jótettet vitt véghez. Brigitte Kallestad éppen vakáción volt a barátaival a Fülöp-szigeteken, amikor belefutottak az utcán egy kóbor kutyába.

A fiatalok elvitték a kutyát egy biztonságos helyre, ahol megetették és rendbe hozták, de közben a 24 éves nő pár harapást és a karmolást beszerzett. Aprócska sérülések voltak, viszont a következményük annál súlyosabb lett.

Amikor visszatértek Norvégiába, Brigitte kezdte rosszul érezni magát. Azonnal a sürgősségire ment, hogy kiderüljön a rosszulléte oka, de az orvosok semmi egyértelműt nem találtak. Brigitte 8 nappal kórházba jutása után elhunyt.

Ez volt az első veszettség okozta haláleset az elmúlt 200 évben Norvégiában. Habár a kór a legtöbb országban kontroll alatt van tartva, ezrével hullnak el veszett állatok Afrika és Ázsia országaiban, ahogyan a Fülöp-szigeteken is.


Még ha nem is élsz olyan helyen, ahol a veszettség közegészségügyi probléma, jó, tisztában vagy a betegséggel. 

A veszettséget a Rabies lyssa nevű vírus okozza, amely agy- és gerincvelő gyulladást képes okozni az emlősállatokban és az emberben is. A vírus a fertőzött állat harapásával, a nyála közvetítésével kerülhet be a sérülésen keresztül a véráramba.

A lappangási időt befolyásolja a harapás helye, annak a központi idegrendszertől való távolsága, mivel a vírus az idegpályákon halad a központi idegrendszer felé, illetve az idegsejtekben képes nagymértékben elszaporodni.


A fertőzés után 3-12 héttel is jelentkeznek a tünetek, amelyek a következők lehetnek:


- izgatottság, fejfájás, láz

- hallucinációk és légzési elégtelenség

- nyelési nehézség, ivási nehézség

- víztől való félelem


Ne feledd, ha a tünetek már jelentkeznek, akkor a betegség szinte mindig halálos kimenetelű. Ha megharap egy ismeretlen állat, akkor azonnal fertőtlenítsd a sebet és fordulj orvoshoz.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)