Minden nőnek! Ha neked is vannak szőrszálak az arcodon, nagy veszélyben lehetsz!A nők arcán alaphelyzetben nem jelennek meg erős, csak finom, szinte észrevehetetlen szőrszálak. Azonban többek esetében is előfordul, hogy életük bizonyos szakaszában az állon erősebb, feltűnő szálak is kibújnak. 


Lehet, hogy csak az idősödés miatt alakulnak ki, de egyes esetekben egészségügyi problémák jelei is lehetnek. Ha láthatóan többről van szó, mint 1-2 kósza szőrszál, akkor hirsutismusról beszélhetünk. Ez azt jelenti, hogy a nő testén erősebb és sötétebb szálak jelennek meg, nem jellemző pontokon.


Magában a hirsutismus nem veszélyes, azonban jelezhet komolyabb betegséget is. Lássuk, hogy mi okozhatja.


Genetika


Lehetséges, hogy a sok erős szál az álladon csak egy olyan dolog, amit örököltél a család nő tagjaitól. Ha nagymamádnak vagy anyukádnak is van belőle, akkor nem kizárt, hogy te is tapasztalni fogod.


Hormonegyensúly zavara


A hormonok a legfőbb bűnösök, ha a testen abnormális elváltozások történnek. Az állon megjelenő szőr is ilyen. Lehet, hogy több férfi nemi hormont (androgének) termel a szervezeted, mint kellene. Ennek érdemes utánajárni.


Idősödés


Ha eléred a 70-80-90 éves kort, akkor ne lepődj meg, hogy ilyen szőrszálak bújnak ki az álladon, ugyanis az előrehaladott életkor erős kockázati tényező. Lehetséges az is, hogy a menopauza idején jelennek meg, mivel már nem termel a szervezet annyi ösztrogént.


Policisztás ovárium szindróma (PCOSZ)


Ez már egy sokkal komolyabb dolog. A PCOSZ egy olyan állapot, amely a szaporító szerveket, így a hormontermelést is befolyásolja. Az állon megjelenő szőrszálak mellett rendszertelen menzesz, nehéz fogyás, terméketlenség és petefészek ciszták is tapasztalhatóak. Ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.


Cushing- szindróma


Az állon megjelenő szőrszálak gyakran köthetőek ehhez a betegséghez is. Ilyenkor túl sok kortizol (stresszhormon) termelődik a mellékvesében, ami magától is kialakulhat, de egyes gyógyszerek (ízületi gyulladásra, asztmára) is kiválthatják. A szőr mellett a bőrön striák jelennek meg és testsúly növekedés is tapasztalható. Fontos orvoshoz fordulni.


Veleszületett mellékvese hiperplázia


Ezt az állapotot már születéskor ki szokták mutatni. Nagyon ritka és valószínűleg tudnod is kell róla, ha neked van ilyen. Ez is lehet kiváltó oka az áll szőrösödésének.


Terhesség vagy fogamzásgátlás


Igen, a terhességnek erős hatása van a női szervezetre. Némi szokatlan és megszaporodott szőrnövekedés miatt még nem kell aggódni. Ez legtöbbször csak átmeneti.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)