Egyre több helyen kell a lakosságnak áramkimaradásokra készülni, mert nem lesz elég áram, mutatjuk pontosan hol:



Mosógép, tévé, számítógép, világítás, hűtőgép, villanytűzhely – csak néhány példa azokra az eszközökre, amelyek használata a hétköznapok része. A földgázszállítások leállásával az európai villamosenergia-termelés is akadozhat, a tél pedig egyre közeledik, a nappalok egyre rövidebbek. 

Szerdán a francia elektromos művek, a Reseau de Transport d’Electricite közölte, hogy a téli időszakban az áramfogyasztás csökkentését kérhetik a lakosoktól, hogy elkerüljék a rendszer túlterhelésével jelentkező potenciális áramkimaradásokat. Finnországban ezt már tényként kezelik, ott kifejezetten kérik a lakosságot, hogy készüljenek fel az áramkimaradásokra. 

A Bloombergnek nyilatkozó egyik londoni tanácsadócsoport elnöke, Ed Birkett szerint Európának nincs elég gáztartaléka arra, hogy teljesen kiszolgálja a lakosság és az ipar igényeit is.

Ha a kereslet nem csökken, akkor először a vállalatok, majd pedig a lakosság számára is áramkimaradások várhatóak.

Az áramkimaradások a fejlett országokban is egyre gyakoribbak: tavaly télen a rekordhideget elszenvedő Texas tapasztalta meg, milyen áram nélkül maradni napokig, idén a nyári forróság Kaliforniában kényszerítette arra a lakosokat, hogy este kilenc óráig lehetőleg semmilyen elektromos árammal működő eszközt ne használjanak. 

A napokban Ursula von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sürgette, hogy a tagállamok gondoskodjanak arról, hogy a csúcsidőszakban legalább 5 százalékkal, általánosságban pedig 10 százalékkal csökkentsék az áramfogyasztásukat. Ez segítheti, hogy több tartalék maradjon a rendszerben télre, ugyanakkor az elszabadult energiaárak a lakosság megtakarításait élik fel villámgyorsan, és egyre több ország fordul valamilyen formában a hatósági árszabáshoz, hogy megvédje a lakosságot a sokkszerű áremelkedéstől. 

Magyarországon a Paksi Atomerőmű az itthoni áramigény több mint 40 százalékát ki tudja elégíteni, stabil, előre jelezhető termeléssel. Ez azért kedvező, mert áramkimaradás nem elsősorban termelési hiány miatt léphet fel, hanem infrastrukturális okokból, azaz attól, hogy a villamosenergia-hálózat állapota nem megfelelő, vagy a kapacitása nem bírja (a könnyebben ki be kapcsolható erőművek kiesésével egyre inkább) ingadozó termelést.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)