NA MOST VAN BAJ! Közel negyed évszázada nem látott ilyet Magyarország, ami most jön! Erre készülj:



A KSH péntek reggeli tájékoztatójából derült ki, hogy a májusi 10,7%-ról júniusban 11,7%-ra emelkedett az infláció Magyarországon, ennél nagyobb áremelkedési ütemet 1998 októbere óta nem láttunk – írja a portfolio.hu.

Továbbra is elsősorban az élelmiszerek áremelkedése húzza a drágulást, de már látszik a gyenge forint hatása is a tartós fogyasztási cikkek árában.

A maginfláció a májusi 12,2%-ról 13,8%-ra ugrott, ami azért különösen érdekes, mert a befektetők egy része ezt sokkal inkább szem előtt tartja. A magyar maginfláció már eddig is az egyik legmagasabb volt Európában, előzetesen lehetett számítani további emelkedésre, de annak mértéke meglepő lehet.

A KSH adatai szerint továbbra is elsősorban az élelmiszerek ára emelkedik itthon, tavaly júniushoz képest több mint 22%-os volt az ugrás, míg egy hónap alatt 2,9%-kal drágult ez a termékkör. A második helyen a tartós fogyasztási cikkek állnak 12,4%-os drágulással, míg az egyéb cikkek és üzemanyagok ára 11,5%-kal emelkedett egy év alatt. Havi összevetésben is hasonló a kép, a tartós fogyasztási cikkek és az üzemanyagok ára emelkedett 1 százalék feletti mértékben.

Elsősorban a tartós fogyasztási cikkek folytatódó áremelkedését érdemes kiemelni, ami arra utal, hogy a gyenge forintárfolyam is elkezdett begyűrűzni az árakba, ez a folyamat várhatóan csak erősödik a következő hónapokban.

A folyamatosan emelkedő infláció a jegybankot is komoly kihívás elé állítja, hiszen egyre feljebb kúsznak a kamatpályával kapcsolatos várakozások. Ma már a befektetők jóval 10% feletti alapkamatot várnak, a határidős jegyzések 12-13%-ig emelkedtek. Ez persze nem meglepő annak fényében, hogy tegnap 9,75%-ra emelkedett az irányadó kamat, vagyis hajszálra került a kétszámjegyű értéktől. Délelőtt egyébként megjelennek majd az MNB inflációs alapmutatói is, melyek várhatóan szintén további emelkedést mutatnak.

A statisztikai hivatal összefoglalója szerint egy év alatt legjelentősebben a margarin ára emelkedett, majdnem 60%-kal, de 30 százalék felett volt a sajt, a száraztészta, a kenyér, a baromfihús, a tejtermékek, a tojás és a péksütemények áremelkedése.

Egy hónap alatt, májushoz képest a margarin 12,7, a rizs 6,6, a sajt 5,9, a tejtermékek 5,1, a baromfihús 4,7, a péksütemények 4, a száraztészta 3,7, a tej 3,6, az alkoholmentes üdítőitalok 3,3, a házon kívüli étkezés 3,1, a kenyér 2%-kal került többe, az idényáras élelmiszerek ára 1%-kal csökkent

– közölte a KSH.

A tartós fogyasztási cikkek ára 1,4%-kal nőtt, ezen belül a konyhai és egyéb bútorok 2,9, a szobabútorok 2,4, a használt személygépkocsik 2,2%-kal drágultak.

A szeszes italok, dohányáruk ára, valamint a szolgáltatásoké egyaránt 0,8%-kal nőtt, ez utóbbin belül az üdülési szolgáltatásokért 8,8, a taxiért 3,7, a sport és múzeumi belépőkért 3%-kal kellett többet fizetni.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (897) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (15) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (99)