Több tízezer forinttal kedveskedik a kormány a nyugdíjasoknak




Az év eleji 5 százalékos nyugdíjemelés után július elejétől újabb emelést kapnak a nyugdíjasok, és visszamenőlegesen az első hat hónapra is megkapják a nyugdíjasok az emelést egy összegben – jelentett be Gulyás Gergely miniszter a mai Kormányinfón. Megnéztük, mekkora lesz az egyszeri juttatás és az emelés mértéke a medián és az átlag nyugdíj esetében, és hogy mekkora költségvetési hatása lesz az emelésnek.


Bejelentették a nyugdíjemelést

Az év elején 5 százalékban határoztuk meg a nyugdíjemelés mértékét, ez elmarad az inflációtól. Az infláció 8,9% lehet idén a jegybank és a kormány szerint, de sok a bizonytalanság. Az eltérés jelentős, ezért 3,9%-kal nőnek a nyugdíjak július elejétől. A megelőző 6 hónapra vonatkozó juttatásokat egyszerre kapják meg a nyugdíjasok - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.

A döntést néhány napja Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is már előre jelezte, a Facebookon azt írta, „az év eleji 5 százalékos növekedést nyáron egy újabb, 2-3 százalékos nyugdíjemelés követheti”.

Farkas András vendégszerzőnk korábbi elemzésében szintén előre vetítette a nyugdíj-korrekciót, sőt, úgy vélekedett, hogy idén akár kétszer is szükség lehet korrekcióra, a második emelés ősszel valószínűsíthető. Néhány napja a nyugdíjszakértő arra számított, hogy júniusban 3-4 százalékos, novemberben további 2-3 százalékos pótlólagos emelésre lesz szükség a nyugdíjak vásárlóértékének átlagos megőrzéséhez - ha addig nem súlyosbodik tovább a pénzromlás. A szakértő szerint a két nyugdíjkorrekció „metaforikusan egy 14. havi nyugdíjjal ér fel”.


Mennyi az annyi?

A kormány ma bejelentett nyugdíjkorrekciója tehát visszamenőlegesen is kompenzálja a nyugdíjasokat, egy összegben hathavi emelést kapnak meg július elején: 

EZ A 135 EZER FORINTOS MEDIÁN NYUGDÍJ ESETÉBEN 31 600 FORINTOS, A 161 EZER FORINTOS ÁTLAG NYUGDÍJ ESETÉBEN 37 674 FORINTOS EGY ÖSSZEGŰ JUTTATÁST JELENT.


Hogyan változnak a nyugdíjak?


Júliusi emelés előtt Júliustól Emelkedés mértéke Egyösszegű juttatás

Medián nyugdíj 135 000 140 265 5 265 31 590

Átlag nyugdíj 161 000 167 279 6 279 37 674


Forrás: Portfolio számítás  


Az év hátrelévő részében a medián nyugdíj havonta 5265 forinttal, az átlag nyugdíj havonta 6279 forinttal nő már biztosan. Ha az infláció továbbra is emelkedik, akkor ősszel további kompenzációra számíthatnak a nyugdíjasok.

Farkas András számításai szerint 1 százalékpontnyi nyugdíjemelés mintegy 40 milliárd forintos terhet jelent a költségvetésnek, így a mostani 3,9 százalékos emelés nagyjából 156 milliárd forintba kerül az államnak.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)