Szlávik János elárulta, miért aggódik a majomhimlő miatt



Az infektológus főorvos szerint aggasztó, hogy a napokban Európában regisztrált esetek közül csak egy emberről tudni biztosan, hogy járt Afrikában, és az sem kizárt, hogy a kórokozó egy ideje már Angliában cirkulál.

A majomhimlőt a 2000-es években több alkalommal is behurcolták Európába és az Egyesült Államokba Afrikában, a mostani spanyol és portugál megbetegedések közül azonban még mindig nem tudják, hogy melyik páciens vihette be az országba a vírust.

Egyelőre nem sok esélyt lát Szlávik János arra, hogy a majomhimlő a koronavírushoz hasonló járványt okoz, de szerinte figyelni kell a vírusra.

“Az esetek többségében a beteg homoszexuális, de már olyan érintetett is találtak, aki nem az” – nyilatkozta a főorvos a Mandinernek.

A majomhimlő a feketehimlőhöz hasonlóan hosszú, akár 21 napos lappangási idővel kezdődik, ezt követik a lázzal, izomfájdalommal, fejfájással, hátfájással és kimerültséggel jelentkező tünetek.

A fektehimlővel szemben a majomhimlő miatt a nyirokcsomó is megduzzad, valamint bárányhimlőszerű kiütések jelentkeznek először az arcon, majd az egész testen is. A kiütésekből hólyagok lesznek, amelyek elgennyesednek, végül kipukkadnak.

“Ez elég riasztóan hangzik, de a nyugat-afrikai majomhimlő halálozási aránya viszonylag alacsony, százból egy eset, míg a kongói majomhimlőé egy a tízhez. Jelenlegi tudásunk szerint a most terjedő törzs, a nyugat-afrikai majomhimlőhöz kapcsolódik, tehát enyhébb lefolyású” –  hangsúlyozta Szlávik.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)