Hatályba lépett az új tb-törvény: megvonják az egészségügyi ellátást azoktól akik…



Sokan nem tudják de hatályba lépett az új társadalombiztosítási törvény, amelynek értelmében, akik fél évig nem fizetnek tb-járulékot, azok elveszítik jogosultságukat az egészségügyi ellátásra. Az Orvosi Kamara elnöksége arra kérte Áder Jánost, hogy ne írja alá a tb-törvényt.

Egyetértenek vele, hogy szigorítani kell a járulékfizetést, de aránytalanul szigorúnak tartják a törvénymódosítást.Az új társadalombiztosítási törvény szerint a sürgősségi ellátás kivételével megtagadják mindazon személyek egészségügyi ellátását, akik hat hónapig nem fizetnek tb-járulékot.

A Pénzügyminisztérium a „potyautasok” kiszűrésével indokolta a lépést, amely számítások szerint több mint félmillió magyar ember ellátását sodorta veszélybe, köztük azokét, akik egyéni szerződéssel fizetnek járulékot.Az új tb-törvénnyel egy új járulék is létrejön, a társadalombiztosítási járulék, amely a 10 százalékos nyugdíjjárulék, a 7 százalékos egészségbiztosítási járulék és a 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulék összeolvadásából jön létre.

Fizetni ugyanannyit kell, mint eddig, az új járulék mértéke ugyanis 18,5 százalék. A családi járulékkedvezményt pedig mostantól ebből a 18,5 százalékból kell levonni. Változik a nyugdíjasok járulékfizetésére vonatkozó szabályos, a megbízási szerződéssel dolgozó, illetve vállalkozó nyugdíjasoknak szerdától csak a 15 százalékos szja-t kell fizetniük, a 18,5 százalékos járulékot nem.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)