Amiről sokan nem tudnak: így féláron is kiválthatod a gyógyszereidetAz áprilissal hivatalosan is beköszöntött az allergiaszezon, bár a pollenek már márciusban is sokaknak okozhattak kellemetlen tüneteket. A borús, esős idő hozhatott némi enyhülést, viszont hamarosan rengetegen rohannak majd a patikákba, hogy valamivel enyhíthessék a köhögést, tüsszögést, szemviszketést. Körülbelül minden negyedik magyar szenved valamilyen allergiától, és a tavasztól őszig tartó pollenszezonban több tízezer forintot hagynak a patikákban gyógyszerre, orrsprayre, szemcseppre. Rengetegen kezelik magukat recept nélkül kapható szerekkel, pedig a vényköteles gyógyszerek nemcsak hatékonyabbak, hanem olcsóbbak is. Ráadásul most több készítmény hiánycikké is vált a megnövekedett igény miatt, ezért nem feltétlenül kapják meg a betegek a jól bevált szereket. A Pénzcentrum most utána járt, hogy milyen készítményeket érdemes vásárolnunk, hogy ne jelentsen a szénanátha akkora kiadást.


Április és szeptember között másfélszer annyit váltanak ki a magyar betegek allergia elleni készítményből, illetve antihisztaminból, antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy, mint a téli időszakban. Nem lenne szükséges, hogy akkora kiadást jelentsen az allergia, ha nem a reklámban látott termékekre, vagy a "jól bevált" ismert gyógyszerekre esne a választásunk, illetve felíratnánk receptre a készítményeket a háziorvossal, allergológussal. Sokezer forintot spórolhatunk meg ezzel.


Dr. Moric Krisztina a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész főorvosa és allergológusa korábban a Pénzcentrumnak adott interjújában elmondta, hogy aki allergiás, annak mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnia, és kivizsgáltatnia ezt a betegséget. Nem biztos ugyanis, hogy amilyen készítményeket a betegek alkalmaznak, mind használ, vagy szükséges: antihisztamin tablettát, orrsprayt, szemcseppet. A tünetek, illetve a beteg általános állapotának ismeretében a szakemberek személyre szabott terápiát tudnak összeállítani.

A vény nélkül kapható szerekkel szemben pedig a vényre kapható szerek sokkal korszerűbbek. Sokkal jobban tudnak segíteni és kisebb, illetve kedvezőbb mellékhatásprofillal rendelkeznek. Például az antihisztaminokról közismert, hogy álmosítanak, csökkentik a reflexidőt - akár még a vezetésben, a mindennapi életben is befolyásoló tényezők lehetnek. A modernebb antihisztaminok, amelyek receptre kaphatóak, már ezzel a mellékhatásprofillal nem bírnak


- mondta el a szakember. Ezenkívül vmás előnye is, ha kivizsgáltatjuk magunkat szakorvossal: a vényre felírt gyógyszerek támogatottak, így lényegesen olcsóbbak.


Sokan esnek ráadásul abba a hibába a vény nélküli szerek használata esetén, hogy az ismert márkaneveket mondják a patikában, amit plakátokon, tévéreklámokban láttak. Viszont az ismert, sokat reklámozott szerek esetében gyakorlatilag a reklám árát is ki kell fizetnie a betegnek, miközben léteznek más szerek, ugyanolyan hatóanyaggal, kevésbé ismert néven, olcsóbban.

A gyógyszerészek azt tanácsolják, ha ismerünk egy bevált szert, nyugodtan menjünk be a patikába azzal a kérdéssel, hogy az ismert márkához hasonló terméket keresünk, ugyanolyan hatóanyaggal, csak olcsóbban. A gyógyszerész biztosan tud majd ebben segíteni. Így már is több száz forintot spórolhatunk 1-1 dobozon, bár ez természetesen gyógyszertárfüggő is, és különböző szezonális akciók is közrejátszhatnak. Ezeket is érdemes figyelni, kihaználni - nem ragaszkodni feltétlen a közismert márkához.


Nem kis kiadást jelent az allergia

Sosem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy nagyon is érdemes feliratni receptre az olyan gyógyszereket háziorvossal, amelyre jár a kedvezmény - ez nemcsak allergiagyógyszerekre, hanem más gyógyszerekre érvényes, például láz- és fájdalomcsillapítókra. Vény nélkül kapható szerek közül pedig jellemzően a nagyobb kiszerelés gazdaságosabb, hacsak a kisebb kiszerelés nem akciós, de az patikafüggő, mikor mi az akciós.


Azt viszont tudni kell, hogy allergia elleni tabletták esetén maga a tb-támogatás nem olyan nagyon jelentős, maximum párszáz forint. (Sok kicsi azonban sokra megy.) Szemcseppeknél és orrsprayknél nem lehet így összehasonlítani, mivel más hatóanyagot tartalmaznak a vényre kapható és a vény nélküli szerek. Szintén igaz, hogy a vényköteles készítmények többnyire erősebb allergiára valók, és drágábbak is.

Minden olyan gyógyszer, amin tb-támogatás van, fix áras. Ilyenek például a Cetirizin Hexal, a Mometason Sandoz, a Loratadin Hexal, minden patikában ugyanannyiba kerülnek. Amin nincs támogatás, azok úgynevezett szabadáras termékek, patikánként eltérő árban vannak, akciósan olcsóbbak is lehetnek néha, mint a fix árasak. Ilyenek pl. a Claritine tabletta, vagy az Allergodil orrspray - amely egyébként 2021 márciusa óta szerepel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hiánycikk listájában.


Különböző gyártók azonos hatóanyag tartalmú készítményei között viszont nagy különbség lehet az árban. 


Havi több ezer forintot is meg lehet spórolni tudatos vásárlással 

A szénanátha tüneteinek kezelésére többféle hatóanyag is hatásos lehet. A loratadinet tartalmazó szerek közül a Loratadin Hexal (10 mg), vagy a Loratadin Ratiopharm (10 mg) 30 szemes kiszerelés vény nélkül 966 forint, míg vényre 724 forint: ezek fix áras termékek. (Ami azt is jelenti, hogy a patikák évek óta ezen az áron kénytelen adni.) A szintén loratadine hatóanyagú Claritine (10 mg) 10 szemes körülbelül 1400 forint, a 30 szemes atlagosan 2500 forint is lehet, de akciósan ki lehet fogni 2000 forintért is. Gyártái gond miatt jelenleg a 10 szemes kiszerelés hiánycikk április 20-ig, április 22-től pedig a 30 szemes válik várhatóan hiánycikké. 


Mivel a Claritine szabadáras termék, ha felírják vényre, akkor is ugyanennyibe kerül. Szinte biztosan drágább még akciósan is, mint a vényre felírt, ugyanúgy loratadine hatóanyagú szerek. Tehát ha a vényköteles, kevésbé ismert nevű gyógyszert vesszük meg, akkor kevesebb mint felét is fizethetjük kvázi ugyanazért a készítményért.

A desloratadine hatóanyag sokáig csak vényre volt kapható (pl. az Aerius vagy a Desloratadin Stada/Ratiopharm/Teva), jelenleg 800-1600 forint körüli áron áron kapható a 30 szemes kiszerelés belőlük. Az Aerius 10 szemes kiszerelése jelenleg hiánycikk az OGYÉI nyilvántartása szerint. 2020-ban dobott piacra a KRKA desloratadine hatóanyagú vény nélkül kapható készítményt Dassergo néven. Ez a termék szabadáras, dobozára (30 szemes) jelenleg 1500-2000 forint. Érdemes a hatóanyag mennyiséget is figyelni: ezek közül mindegyik említett termék 5 mg-os.

Aztán a cetirizin hatóanyagú szerek közül a Cetirizin Hexal (10 mg) 30 szemes vény nélkül kb. 700 forint, vényre pedig 530 forint fix áron. Az OGYÉI viszont hiánycikként tartja számon  a megnövekedett igény miatt március 16-a óta - ez már biztosan az idei allergiaszezon hatása. Az azonos hatóanyagú Zyrtec (10 mg) 30 szemes kiszerelése 2400-2800 forint. Ez több mint a háromszorosa a vényre is kérhető másik készítménynek.

A fexofenadin hatóanyagú Allegra Forte (180 mg) ismert gyógyszer, sokat reklámozzák, de szabadáras, így a 30 szemes kiszerelése 3400-4000 forint között van. A kevésbé ismert Telfast (180 mg) szintén 30 szemes, vény nélkül kb. 2000-2400 forint, míg vénnyel 1969 forint. Az ugyancsak ismeretlenebb, 30 szemes Fexgen (180 mg) vény nélkül 1800 forint körül van, vényre viszont 1358 forint. Jelenleg azonban a megnövekedett igény miatt hiánycikk.

Így az ugyanolyan hatúanyagú és mennyiségű ismertebb, valamint az ismeretlenebb készítmények ára között lehet akár több ezer forint különbség is, és ezek még csak a tabletta árak. Érdemes tehát, amikor lehetőség van erre, felíratni azokat a szereket, amelyeken van normatív támogatás, illetve szabadáras termékek esetén is az akciós gyógyszert keresni. A patikában is érdemes érdeklődni, hogy a számunkra bevált hatóanyagú szerből van-e ugyanolyan hatóanyagú, de olcsóbb készítmény.

Természtesen minden esetben érdemes azt a terápiát választani allergia esetén, amely a beteg számára a legmegfelelőbb, amit az orvos tud előírni, és azt a gyógyszerész nem is bírálhatja felül, még ha olcsóbb terméket is tudna ajánlani helyette.

Hogy lehetséges, hogy a készítmények hatóanyaga, annak mennyisége, a gyógyszerforma megegyezik, hatásuk klinikailag bizonyítottan ugyanaz, viszont az áruk más? Az úgynevezett generikus készítmények mindössze a segédanyagokban térhetnek el az eredetileg kifejlesztett szerektől, áruk azonban jóval alacsonyabb is lehet, mert abba nem épül be a kifejlesztés költsége. Az ismert márkák árába a reklámköltség is ugyanúgy beépülhet, míg egy kevésbé ismert gyógyszer olcsóbb lehet.  

A gyógyszerkiadásokra nem mint eseti kötlségre, hanem tervezhető, kalkulálható összegként érdemes gondolni, hiszen aki szénanáthával él, annak tavasztól őszig számolnia kell ezzel a kiadással. Ne csak véletlenszerűen sétáljunk be egy patikába, hogy adjanak valamit az allergiás tüsszögésre, szemviszketésre, mert sokkal több pénzt hagyhatunk ott, mintha ezeket a költéseinket is józan ésszel átgondoljuk. Akinek pedig rendszeres gyógyszerkiadásai vannak, érdemes elgondolkodnia az egészségpénztár megnyitásán: egészségpénztári kártyával bármelyik patikában fizethetünk gyógyszerekért, és a befizetések után jogosulttá válik a beteg 20 százalékos adóvisszatérítésre. 

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (15) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (99)