Kiütéses Fidesz-győzelem? Újra meglehet a kétharmad?



Hat kutatóintézet (a Závecz Research, a Medián, a Nézőpont, a Publicus, a Republikon és az IDEA) közvélemény-kutatásainak számait vetettük össze és átlagoltuk az április 3-ai országgyűlési választás előtt. Ebből az olvasható ki, hogy többségük a teljes népességben a 3-4 százalékos hibahatár környékére vagy azon belülre méri a Fidesz-KDNP és a hatpárti ellenzéki támogatottságát, a Medián viszont nagyon jelentős Fidesz-előnyre számít.


A teljes népességre vetítve a hat kutatóintézetből öt vizsgálta a választói pártpreferenciákat (a Nézőpont október óta nem közöl ilyen eredményt). Legutolsó adataikból az olvasható ki, hogy átlagosan 3,5 százalékos előnyt mérnek a Fidesznek, de az átlagot a Medián legutóbbi mérése erősen felfelé húzza, hiszen az ő felmérésük 8 százalékos Fidesz-fölényt jelez.


A választáson való részvételüket biztosra ígérő, aktív szavazók körében három intézet prognosztizál jelentős kormánypárti előnyt: a Medián 10 százalékpontos előnyt prognosztizál, ami még a kormányközeli Nézőpont Intézet előrejelzésénél is jelentősebb különbség, ők az IDEA-hoz hasonlóan 5 százalékos differenciát mértek a kormánypártok javára ebben a választói csoportban.


A Medián, mint említettük, biztos Fidesz-győzelmet vár, ami annak fényében meglepő, hogy Hann Endre intézetigazgató bő egy hete még kétesélyes versenyről beszélt. Felmérésüket különösen nagy várakozás övezte, hiszen a 2018-as országgyűlési választás előtt a többi közvélemény-kutatóval szemben a Medián helyesen olvasta a trendeket, és egyedüliként jelezte előre a kétharmados Fidesz-többséget a parlamentben.


Az aktív szavazók között tartósabbnak látszik a Fidesz előnye, de ez azzal is magyarázható, hogy a kormányoldalhoz sorolt Nézőpont Intézet egy ideje csak ezt az információt közli, náluk pedig nagyobb a különbség a kormánypártok javára, mint az intézetek átlaga alapján, miközben a baloldaliként elkönyvelt, és szorosabb eredményre számító Publicus Intézet az elmúlt hónapokban csak a teljes népességről szolgáltatott adatot. Így ebből is adódhat, hogy e táborban nagyobb, az utolsó mérések alapján átlagosan 5,4 százalékpont a Fidesz-elönye.


A pártpreferenciák idősoros alakulásából kiolvasható, hogy a vírusjárvány negyedik hulláma nem tudta érdemben befolyásolni a közvéleményt. Áprilisra a járvány kezdete óta – egymillió főre vetítve – hazánkban voltak a legrosszabbak a halálozási adatok az egész bolygón. Ennek ellenére a Fidesz támogatottságára érdemben nem hatott az elszabaduló járvány: egyedül a Publicus mért jelentős ellenzéki előnyt, a többi közvélemény-kutató nem érzékelt ilyen elmozdulást (ma pedig már úgy fest, hogy a többség inkább elégedett a kormányzati járványkezeléssel).


Az ellenzék számára a legkedvezőbb időszakot a tavaly őszi előválasztási kampány hozta, amikor hetekre képesek voltak tematizálni a közbeszédet. Hosszú évek reaktív politikája után a fokozott aktivitás elmozdulást eredményezett a pártpreferenciákban: mint ábráinkon látható, a legtöbb közvélemény-kutató ekkor ellenzéki előnyt vagy döntetlen közeli eredményt mért.


Az újabb trendforduló télen köszöntött be. Általános tapasztalat volt, hogy alábbhagyott az ellenzék lendülete. Annak ellenére, hogy Márki-Zay Péter októberi győzelmi beszédében még kijelentette, hogy már másnap el kell kezdeni a választási kampányt, elhúzódó listaállítástól, döcögő együttműködéstől volt hangos a sajtó. Februárra már egyedül a Publicus mért sovány ellenzéki előnyt, miközben – feltehetően a kormányzati jóléti intézkedéseknek is köszönhetően, mint a 13. havi nyugdíj, a családok szja-visszatérítése, a fiatalok adómentessége – a többieknél visszavette a vezetést a Fidesz-KDNP.


Amikor a pártok ráfordultak volna a kampányhajrára, kitört a háború Ukrajnában. A közvélemény-kutatók között nem mutatkozik egyetértés abban, hogy ez milyen hatással lesz a választás eredményére. A politika nagy könyve szerint a választók ilyenkor a biztonság irányába mozognak, amit a Medián március eleji felmérése is igazol: szerintük ekkor 4 százalékról 12 százalékra nőtt a kormánypártok előnye néhány nap alatt. Ezzel szemben más intézetek felmérései szerint szűkült az olló a két tábor között a háború következő heteiben. A Publicus által mért támogatottsági görbe azt mutatja, hogy a háború után a kormánypárt 5 százalékpontos előnye 2 százalékra olvadt úgy, hogy a Fidesz támogatottsága a teljes népességben 33-ra csökkent, sőt ez a baloldalhoz sorolt intézet szombaton már döntetlen listás eredményt jósolt a biztos pártválasztók táborában a két nagy tömb között.


Lapunk a Závecz Research-csel működött együtt ebben a választási kampányban is. Az ő utolsó, választás előtti felmérésükben a biztos részvételt ígérők, és a listák közül is választani tudók között 50 százalékon állt a Fidesz-KDNP, 46 százalékon az ellenzék, míg a Mi Hazánk 3, a Kétfarkú Kutya Párt 1 százalékon. Hangsúlyozták azonban, hogy ez nem előrejelzés, és az utolsó egy hét mozgósítása döntő lehet, mint ahogyan az is, hogy miként szavaz az a több mint 600 ezer választópolgár, aki biztosan vagy valószínűleg elmegy szavazni, de csak az utolsó napokban dönti el, hogy kire.


Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)