Ez a vérteszt a tünetek megjelenése előtt 50-féle rákot mutathat ki



A daganatos elváltozásoknak a korai stádiumban általában nincsenek tünetei.

A tumorok többségét általában a tünetek megjelenése után diagnosztizálják, mert nincsen olyan vizsgálat, amellyel még a korai stádiumban ki lehetne őket szűrni. A Galleri-teszt ezt a helyzetet változtathatja meg, hiszen egy egyszerű vérvizsgálattal több mint 50-féle rákot képes azonosítani - írja a Cleveland Clinic.

Dr. Eric Klein, a Glickman Urológiai Veseintézetelnöke elmagyarázza, hogyan működik a Galleri-teszt, hogyan változtatja meg a rák diagnosztizálását, és miben különbözik a többi rákszűréstől.


Az 5 leggyakoribb rákszűrés


Jelenleg öt olyan daganatos megbetegedés van, amelyek rendszeres szűrése ajánlott az Egyesült Államokban:

A mammográfia során mellrákot szűrik ki jellemzően a 45-54 éves nőknél.

A HPV-tesztek és a Pap-tesztek méhnyakrákot szűrnek jellemzően a 25 év felettiek körében.

A kolonoszkópia a vastagbélrákot vizsgálja a 45 év felettieknél.

Alacsony dózisú CT-vizsgálatokat lehet végezni azoknál, akiknél magas a tüdőrák kockázata. Például korábban dohányoztak. 

A prosztata-specifikus antigén (PSA) vizsgálatok a prosztatarák szűrésére szolgálnak az 55 éves és idősebb férfiaknál. 

Mindegyik szűrővizsgálat egy adott rákfajtát vizsgál, amit féléves rendszerességgel végeznek el. Jelenleg azonban nincs mód a súlyosabb daganatos megbetegedések, például a hasnyálmirigy- vagy a petefészekrák szűrésére. Ezeket a rosszindulatú elváltozásokat általában csak akkor fedezik fel, amikor már jelentkeznek a tünetek, és addigra a rák általában már III. vagy IV. stádiumúvá válik, esetleg a daganat már átterjedt a test más részeire is.

"Jelenleg a rákos megbetegedések többségét - beleértve a rendkívül magas halálozási arányú daganatokat, mint például a hasnyálmirigy- vagy a petefészekrákot - addig nem fedezik fel, amíg a tünetek a páciensnél nem jelentkeznek. A Galleri azonban már a korai stádiumban, még a tünetek megjelenése előtt diagnosztizálhatja őket" - mondja Dr. Klein.

Így működik a Galleri-teszt



A Galleri-teszt sokkal hatékonyabb módját jelentheti a daganat kimutatásának. Ahelyett, hogy egyetlen ráktípust keresne, többféle tumor szűrésére képes. Sok daganatos elváltozás DNS-t bocsát ki a véráramba, amelyet sejtmentes DNS-nek vagy keringő tumor-DNS-nek neveznek. Ez a DNS általában a rákos sejtek elpusztulásával távozik a szervezetből. Az úgynevezett újgenerációs DNS-szekvenálás segítségével az orvosok egyetlen vérvétel segítségével meg tudják vizsgálni a DNS-kód különböző mintáit. Ki tudják deríteni, hogy van-e vérben rákra utaló DNS.

Ha rákos elváltozást észlel a Galleri-teszt, akkor körülbelül 90%-os pontossággal azonosítja, hogy a rák valószínűleg melyik szervrendszerből indult. Ezután egy másik vizsgálatot például hasi ultrahangot vagy CT-vizsgálatot is el kell végezni, hogy tumort az orvosok biztosan igazolni tudják. A lényege azonban az, hogy a Galleri-teszt segítségével a rák már azelőtt kimutatható, hogy a páciensnek fizikai tüneteket okozna.


Milyen rákos megbetegedéseket mutat ki a Galleri-teszt?


A Galleri-teszt több mint 50 ráktípust képes kimutatni, többek között az alábbiakat:

Végbélrák

Mellrák

Méhnyakrák

Nyelőcsőrák

Veserák

Leukémia

Májrák

Mesothelioma

Szájüregi rák

Hasnyálmirigyrák

Gyomorrák

Méhrák


A hasnyálmirigyrák esetében, amelyet általában csak a III. vagy IV. stádiumban fedeznek fel, és amelynek egyéves túlélési aránya 5%, azt jelenti, hogy legalább néhány esetet a szokásosnál sokkal korábban lehetne diagnosztizálni.

Ezeket a fájdalmakat daganat okozza - olvasson tovább!

Dr. Klein kiemelte, hogy 12 rákos megbetegedés, köztük a végbél-, hólyag-, vastagbél-, nyelőcső-, fej-nyak-, máj-/bél-, tüdő-, limfóma-, petefészek-, hasnyálmirigy-, és gyomorrák, az Egyesült Államokban az összes rákos halálozás mintegy kétharmadát teszi ki. Ennél a 12 daganatnál a Galleri az I. stádiumú rákok mintegy 40%-át, a II. stádiumú rákok 67%-át, a III. stádiumú rákok 80%-át és a IV. stádiumú rákok 95%-át találja meg.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)