A jelenlegi adatokból már lehet következtetni a szakértők szerint. Erre számíthatunk a nap végére:Ha a jelenlegi számokból indulunk ki, 65 százalék körül lehet majd a választási részvétel – mondta lapunknak Nagy Ervin, aki szerint inkább az ellenzéknek kell abban reménykednie, hogy sokan mennek el szavazni.

A jelenlegi adatok alapján úgy tűnik, 65 százalék körül lehet majd a választási részvétel, ami átlagosnak számítana az elmúlt voksolásokat nézve – mondta lapunknak Nagy Ervin, akit a 13 órai 40,01 százalékos adat közzététele után kérdeztünk.

A XXI. Század Intézet elemzője kifejtette, a nem túl magas részvétel általában a kormányon lévő erőknek szokott kedvezni, de ha tovább erősödne a választási részvétel, akkor már más lenne a következtetés.

A szakértő elmondta, a rossz időjárás befolyásolhatja a voksolás időpontját, de a végleges részvételi adatot kevésbé. Talán a 15 órakor összesített adatokból lehet majd megmondani, hogy az időjárás javulása miatt gyorsult-e föl a részvételi ütem – vélekedett az elemző.

QP | Quality Placement

Nagy Ervin úgy véli, mivel az ellenzéknek több az úgynevezett peremszavazója, mint a kormánypártoknak, nekik egy magasabb részvételért kell szorítaniuk. A peremszavazók ugyanis biztosan tudják, kire adják a voksukat, ha élnek választójogukkal, de alacsonyabb körükben a választási hajlandóság, mint a bizonytalanok körében.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék