2022 év legrosszabb híre!! Bejelentették a Magyarország elleni eljárást, elzárták az uniós pénzcsapot, zuhan a forint, esik a tőzsde!
Az Európai Unió elindította a jogállamisági eljárást – pontosabban az uniós pénzek kifizetését jogállamisági feltételekhez kötő, úgynevezett feltételességi mechanizmust – Magyarország ellen. A hírre összeomlott a forint, pillanatok alatt a 370-forintos euró máris 377 forintra ugrott. Zuhan a tőzsde is.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette: hivatalosan is elindul a jogállamisági eljárás Magyarország ellen. 3,1 százalékos mínuszba esett a hírre a BUX-index, azaz a budapesti tőzsdeindex, zuhannak a nagy magyar részvényárfolyamok is, az OTP például 5,3 százalékot esett a bejelentés után. Az ötórás tőzsdei zárás előtt a papírok, köztük az OTP is sikerrel korrigált felfelé, de a reggeli szintet nem tudta elérni.

Az euró a 370 forintos szintről percek alatt 377 forintra emelkedett.

A Magyarország elleni eljárás lényege, hogy az EU-s pénzek kifizetését jogállamisági feltételekhez kötik. Brüsszel pedig kockázatként értékelte a magyarországi korrupció mértékét.


Amennyiben az uniós pénzek nem érkeznek meg, az komoly gazdasági problémát fog jelenteni Magyarországnak.

Az eljárás

Az Európai Bizottság hivatalos értesítést küldött Magyarországnak arról, hogy elindítja az európai uniós források folyósítását a jogállamisághoz kötő úgynevezett feltételességi mechanizmust – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

Az EP-frakciók vezetői az uniós politikai prioritások végrehajtásáról kérdezték a bizottság elnökét. Von der Leyen a baloldali-liberális politikusok magyar és lengyel jogállamiságról feltett kérdéséire válaszolva elmondta: az Európai Unió Bíróságának ítélete – amelyben a bírák elutasították a Magyarország és Lengyelország által a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszerről szóló rendelet ellen benyújtott kereseteket – megerősítette: “a bizottság megközelítése helyes ebben a témában”.


Hozzátette: a magyar kormánynak adtak esélyt arra, hogy a bizottság aggályaira válaszoljon, ezeket a válaszokat a testület elemezte.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell tennünk a következő lépést

– szögezte le.

Ursula von der Leyen azt mondta:

Magyarországon a korrupció a legnagyobb probléma.

Hozzátette, hogy a bizottság tárgyal a magyar kormánnyal a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó alaphoz kapcsolódó terv elfogadásáról és a források folyósításáról, de a folyamatot ez idáig nem sikerült lezárniuk. “Számunkra a korrupció elleni fellépés a legfontosabb feltétel e téren” – emelte ki a brüsszeli uniós végrehajtó testület elnöke.


Lengyelországot egyelőre nem bántják

Lengyelországgal kapcsolatban Ursula von der Leyen elmondta, hogy ott a legnagyobb aggályt a jogállamiság terén az igazságszolgáltatás függetlensége jelenti, amit az úgynevezett 7-es cikk szerinti eljárásban – a jogállamiságra jelentett rendszerszintű veszély kockázatát elemezve – vizsgálnak. A helyreállítási alap forrásairól Lengyelországgal kapcsolatban azt mondta, hogy a vita egyelőre lezáratlan.


Forrás: blikk.hu

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)