18-50 év közöttiek figyelem! Ekkor küldheti a Magyar Honvédség a behívóparancsot!




Mi történik abban az helyzetben, ha az ukrán- orosz háború olyan komolyra fordul, hogy szükség lehet a hadrafogható férfiak és nők mozgósítására – erről kérdeztük Dr. Kladek András, nyugállományú ezredest, aki korábban a HM-ben haderőszervezési, mozgósítási és hadkiegészítési-kiképzési kérdésekkel foglalkozott.

Amennyiben netán az oroszok elfoglalnák Ukrajnát, akkor Magyarországon a vészhelyzet kihirdetésével  18-50 év közöttiek hadkötelezettsége életbe lép.

Ők már ekkor nem hagyhatják el az országot, és az előzetesen lefektetett sorrendben elkezdik a behívók kiküldését. Dr. Kladek András ezredes tájékoztatása alapján.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencei szeparatista régiókra fogja koncentrálni az orosz erők támadásait Ukrajnában annak érdekében, hogy május 9-én, a náci Németország második világháborús kapitulálásának évfordulóján győzelmet hirdethessen az Ukrajna elleni háborúban - jelentette ki pénteken Emmanuel Macron francia államfő.

Oroszország számára május 9. nemzeti ünnep, fontos katonai esemény, és szinte biztos, hogy Putyin elnök számára május 9-nek a győzelem napjának kell lennie - vélte a francia elnök az RTL kereskedelmi rádiónak adott interjúban.

A Donyec-medencére fogják az erőiket koncentrálni, a következő hetekben nagyon nehéz jeleneteket fogunk megélni Ukrajna keleti részén

- hangsúlyozta Emmanuel Macron.

Dr. Kladek András:

Ez a vészforgatókönyv

Ha idegen hatalom részéről fegyveres támadás veszélye fenyeget, a parlament kétharmados döntésével - a kormány előterjesztése alapján – kihirdetheti a megelőző védelmi helyzetet, magasabb szintű veszélyezettség esetén pedig, például ha igazolható az idegen hatalom támadó szándéka, a rendkívüli állapotot. Amennyiben az Országgyűlés úgy dönt, a megelőző védelmi helyzet kihirdetésekor, a hadkötelezettség bevezetésével beindulhat a magyar haderő hadkiegészítési gépezete: a sorozóközpontokból kimennek a berendelő felhívások, és elkezdődik a behívottak egészségügyi alkalmassági vizsgálata, majd kiképzése – tájékoztatott az első lépésekről az ezredes.

Kit soroznak be elsőként?

Főszabály, hogy rendkívüli állapotban és megelőző védelmi helyzetben a haza védelmére irányuló katonai szolgálat a társadalom egy meghatározott rétege – elsősorban a 18 és 50 év közötti férfiak – számára alkotmányos kötelezettség. Az ezredes elmondta ugyanakkor, hogy nem ez lenne az első lépés, először a mintegy 11 ezer önkéntes tartalékos mozgósítására kerülhet sor. Ők azok, aki már megkapták a 6-8 hetes alapkiképzést, képzettségüknek megfelelően ki is jelölték a szolgálati helyüket, és rendszeresen vesznek részt kiképzéseken. A katonák nem csak harcoló beosztásokat látnának el, hanem területvédelmi, támogató és logisztikai feladatokat is. A mintegy 26 ezer fős tényleges állománnyal együtt ez a létszám adja a magyar haderő gerincét.

A következő lépcsőfoknál - ha fokozódik a helyzet - azok várhatják a behívóparancsot, akik voltak már katonák, és “szagoltak puskaport” - fogalmazott a szakértő, hiszen egy ilyen kiélezett helyzetben a hadsereg számára az a legértékesebb erőforrás, aki katonaként kapott kiképzést és így rövid időn belül alkalmazható. Itt egyre inkább azokra számíthat a hadsereg, akik kiváltak a tényleges állományból, illetve önkéntes tartalékos kiképzést kaptak, hiszen a sorkatonaság eltörlése – 2004 - óta már eltelt annyi idő, hogy az akkor legfiatalabb – 18 éves - besorozott katona is közel van a 40. évéhez, és ugyan a törvényi szabályozás lehetővé tenné, rájuk ebben a körben már nem nagyon számíthat a fegyveres erő.

Kladek azt is elmondta: egy friss behívott, aki még egyáltalán nem volt katona, csak a kiképzési időszak letelte után vezényelhető fegyveres szolgálatra, tehát ezen fiatal férfiak behívása szerepel utolsó helyen a mozgósítási tervben.

A honvédelmi törvény szerint a családosok mentességet kaphatnak a fegyveres szolgálat alól, mint ahogy a betegség miatt is kaphat felmentést a hadkötelezett.

Nemcsak fegyveres szolgálat lenne

Nem fegyveres szolgálatra viszont az ország működőképességének fenntartása és helyreállítása érdekében veszélyhelyzetben polgári védelmi feladatok, illetve rendkívüli állapot kihirdetésekor honvédelmi munkakötelezettség ellátására is „behívhatóak” a 65 évnél fiatalabb férfiak és az 55 évnél fiatalabb nők - idézte a honvédelmi törvényt a szakértő.

Kladek azt is hozzátette: költségvetési okok miatt 2003. előtt egyre kevésbé volt lehetséges, majd a jogszabály változása következtében 2010-ig teljesen lehetetlenné vált tartalékos képzést szervezni, igy mostanra jelentősen csökkent a hadköteles tartalékosok kiképzettsége. Ezen segített az önkéntes tartalékos rendszer 2010-es beindítása.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (897) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (15) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (99)