Rusvai Miklós megkongatta a vészharangokat...Még másfél-két hónapig emelkedhet a légzőszervi megbetegedések, köztük a koronavírus-fertőzések száma – mondta az InfoRádiónak Rusvai Miklós víruskutató.

Nem vagyunk még túl teljesen a járványon, a légzőszervi betegségek periódusa ugyanis május közepéig tart

– fogalmazott.

Rusvai Miklós arról is beszélt, hogy túl korán futott le ez az omikron járványhullám. Tavaly az alfa variáns által okozott tavaszi hullám biztonságosabban ért véget a tavasz végén, mert már nem fért bele egy újbóli esetszám-növekedés.

Az, hogy az influenzaszerű és a náthás, légzőszervi megbetegedések száma is növekszik, nem mond ellent annak, hogy vége az ötödik járványhullámnak, de megbetegedések továbbra is lesznek, legfeljebb nem olyan nagy arányban, mint korábban – tette hozzá.


Világviszonylatban már más a képlet Rusvai szerint. Kínában például eddig egyetlen hullám volt, a legelső 2020 elején, azután tökéletesen zártak. Zéró tolerancia van, bezárnak minden várost, ahol találnak akár csak három fertőzöttet is. Mindenkit tesztelnek, a fertőzötteket karanténba teszik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a lakosság túlnyomó többsége még egyáltalán nem találkozott a vírussal.

Csúcson a Covid, nem fenntartható Kína járványkezelése

A 2020-as vuhani járvány kitörése óta a legnagyobb megbetegedési hullám sújtja Kínát. Egyelőre 14 ezer fertőzést regisztráltak. Az egészségügyi források egyre szűkülnek. Szakértők szerint a következő hetek kulcsfontosságúak lesznek.

Nem úgy, mint nálunk, ahol 70-80 százalékos átfertőzöttség is lehet nagyjából.

Mindenki rendelkezik már bizonyos szintű védelemmel, és ez Európa minden országára érvényes – hívta fel a figyelmet.

A víruskutató szerint biztosan lesznek még új vírusvariánsok, de ahhoz, hogy nagyon kellemetlen meglepetés érjen minket, a vírus három tulajdonságának ugyanabban a mutánsban kell rossz irányba változnia. Ennek minimális a valószínűsége, de matematikai esélye továbbra is van.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)