Rusvai Miklós megkongatta a vészharangokat...Még másfél-két hónapig emelkedhet a légzőszervi megbetegedések, köztük a koronavírus-fertőzések száma – mondta az InfoRádiónak Rusvai Miklós víruskutató.

Nem vagyunk még túl teljesen a járványon, a légzőszervi betegségek periódusa ugyanis május közepéig tart

– fogalmazott.

Rusvai Miklós arról is beszélt, hogy túl korán futott le ez az omikron járványhullám. Tavaly az alfa variáns által okozott tavaszi hullám biztonságosabban ért véget a tavasz végén, mert már nem fért bele egy újbóli esetszám-növekedés.

Az, hogy az influenzaszerű és a náthás, légzőszervi megbetegedések száma is növekszik, nem mond ellent annak, hogy vége az ötödik járványhullámnak, de megbetegedések továbbra is lesznek, legfeljebb nem olyan nagy arányban, mint korábban – tette hozzá.


Világviszonylatban már más a képlet Rusvai szerint. Kínában például eddig egyetlen hullám volt, a legelső 2020 elején, azután tökéletesen zártak. Zéró tolerancia van, bezárnak minden várost, ahol találnak akár csak három fertőzöttet is. Mindenkit tesztelnek, a fertőzötteket karanténba teszik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a lakosság túlnyomó többsége még egyáltalán nem találkozott a vírussal.

Csúcson a Covid, nem fenntartható Kína járványkezelése

A 2020-as vuhani járvány kitörése óta a legnagyobb megbetegedési hullám sújtja Kínát. Egyelőre 14 ezer fertőzést regisztráltak. Az egészségügyi források egyre szűkülnek. Szakértők szerint a következő hetek kulcsfontosságúak lesznek.

Nem úgy, mint nálunk, ahol 70-80 százalékos átfertőzöttség is lehet nagyjából.

Mindenki rendelkezik már bizonyos szintű védelemmel, és ez Európa minden országára érvényes – hívta fel a figyelmet.

A víruskutató szerint biztosan lesznek még új vírusvariánsok, de ahhoz, hogy nagyon kellemetlen meglepetés érjen minket, a vírus három tulajdonságának ugyanabban a mutánsban kell rossz irányba változnia. Ennek minimális a valószínűsége, de matematikai esélye továbbra is van.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék