Kórházi nővérek vallomásai: ezt mondják az emberek mielőtt meghalnak! Ettől te is libabőrös leszel!Több kutatást is végeztek már, hogy kiderítsék, utoljára mit mondanak a haldoklók, milyen érzéseik vannak, mivel néznek szembe, min mennek át – írja a Daily Mail egy évvel korábbi cikkében.

Egy frissen megjelent a Royal Stoke University Kórházban végzett vizsgálat alapján szerteágazó a dolog, van, aki csak egy csésze teát kér mielőtt meghal, de van, aki egy szeretettét látná utoljára, illetve olyan is akad, aki arra panaszkodik, hogy túl rövid volt az élete.

“Sok páciens kér utoljára egy teát, mielőtt eltávozik. Néhányan a háziállatukat szeretnék látni, mielőtt meghalnak, de olyan is akad, aki a kedvenc alkoholjából inna még egy utolsót” – így összegzik az ápolók az utolsó kívánságokat. Angela Beeson nővér arról számolt be, hogy volt egy rossz állapotban lévő pár, akik azt kérték, tolják össze az ágyukat, és kéz a kézben énekelték a Slow boat to China című számot. 10 nap múlva haltak meg, együtt.

Egy másik ápolóval a haldokló azt közölte, mivel az élet túl rövid, csak azokra a dolgokra koncentráljon, amikre vágyik, de azokat tegye is meg, mert csak akkor lesz boldog. Volt ápoló, aki azon döbbent le, hogy egy keményen dolgozó ember a nyugdíjazása után csak gyengélkedett, és nem tudta azt csinálni, amiért korábban olyan szakadatlanul dolgozott, ezért is bánta, hogy nem élvezte az életet. Az egyetem saját kutatása szerint, a betegek, ahogy közeledtek a haláluk időpontja felé, egyre pozitívabban nyilvánultak meg.

“Mindenki azt gondolja, hogy a halálról a szomorúság jut mindenkinek az eszébe, de ez nem igaz. Mielőtt az ember elmegy, sokkal kevesebb benne a negatív érzelem, és egyre inkább boldogabb, ami elsőre furcsának is tűnhet. Az előfeltevésünk az, hogy a haldoklás magányos és értelmetlen dolog, de az emberek, amikor ott tartanak, az utolsó szavaik nagyon is szeretetteljesek” – mondta Kurt Gray kutatásvezető.

Egy már is félig öntudatlan páciens például azt közölte a nővérrel, hogy látja a mennyországot, amely csodálatos hely. A nővér ezt a mai napig nem tudja elfelejteni. Egy másik asszony a már jó sok évvel korábban lehunyt nagymamájával beszélgetett az utolsó óráiban, amelyet nagyon élvezett. Boldogan is halt meg.

Mint kiderült, a család és a vallás amely képes a halál feleltti szorongást oldani. “Sokkal boldogabb dolog a halál mint azt gondolnánk” – így foglalták össze a kutatás eredményét, amely szerint igenis van jó és fájdalommentes halál, de ennek a hatékony kommunikáció kulcsa, illetve a családtagok. “Az embereknek nyíltan kellene beszélniük a halálról, és nem kéne félni tőle” – összegezte egy nővér a tapasztalatait.

A múlt hónapban derült ki, az ember tudata azután is működik, hogy a testi funkciók leállnak. Az agysejtek ugyanis több órával a szív leállása után is még élnek, így az elhunyt akár hallhatja is, amit a feje fölött mondanak. Mindezt Dr Sam Parnia az egyik New York-i klinika intenzív osztályának vezetője állítja, aki csapatával több klinikai halál állapotába került beteggel is kapcsolatba került. A páciensek a szívleállást követően is pontosan el tudták mondani, mi történt körülöttük, amikor halottak voltak.

 

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)