Egy puha foszlós kalács, amit minden húsvétkor elkészítünk, annyira szeretjük!




Egy puha, foszlós kalács recept, amit minden húsvétkor elkészítünk. 


Hozzávalók:


- 1 kg liszt

- 5 dkg élesztő

- 10 dkg cukor

- 10 dkg vaj

- 5 dl tej

- 4 tojás sárgája + 1 a kenéshez

- 1 tasak mazsola (20 dkg)

- csipet só



Elkészítés:


A tejet meglangyosítom, teszek bele egy kanál cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Egy kelesztőtálba szitálom a lisztet, hozzáadom a cukrot, tojást, csipet sót, olvasztott, de nem meleg vajat. Mikor felfut az élesztő-ezt lehet látni-azt is hozzáadom és jól kidolgozom a tésztát. Én kézzel szoktam, de nem könnyű, mert sok levegőt kell bevinni, ezért lehet robotgép dagasztókarjával is. Állni hagyom kb fél órát, míg a tészta szépen feljön a tálban. Ekkor lisztezett deszkára teszem, átgyúrom és hat körülbelül egyforma gombócra osztom. Egy kalács három gombócból fonódik össze. Itt is pihentetem a tésztát legalább negyed-fél órát, konyharuhával letakarva.

Minden gombócot kisodrom, három gombócot veszek egy kalácsnak és mint a kislányok haját, úgy összefonom a kalácsot. Kizsírozott vagy sütőpapíros -most sütőpapíros- tepsibe teszem, mellé ugyan így a másik adagból készített fonatot. Széleit lekenem olvasztott zsírral, hogy szépen szétjöjjenek sülés után. Tetejüket pedig lekenem tojássárgájával vagy felvert egész tojással.

Tepsiben is pihentetem legalább 10-15 percet, aztán 170/180 fokon pirosra sütöm, ez nálam kb.  30-35 perc volt.




Forrás: csakiskedvtelesbol.blogspot.hu

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)