Borzalmas hírek jöttek – Megszerezték az oroszok azt, amitől mindenki tartottUkrán tisztviselők szerint a csernobili atomerőművet megszálló orosz csapatok kifosztottak és megsemmisítettek egy analitikai laboratóriumot a helyszínen, ahol radioaktív hulladékot dolgoztak fel.

Az ukrán Lezárt Területért Felelős Ügynökség szerint a csernobili atomerőművet megszálló oroszok kifosztottak és leromboltak egy radioaktív hulladékot feldolgozó laboratóriumot, közölte a BBC a szervezet Facebook-posztja alapján.

A központi analitikai laboratóriumban nagy mennyiségű, nagyon aktív és radionuklid-mintákkal dolgoztak, amelyek most az oroszok kezébe kerültek. 

Az ügynökség közlése szerint a mintegy 6 millió euróból kialakított laboratóriumban olyan értékes analitikai berendezéseket is megszereztek az oroszok, amelyek Európában máshol nem elérhetők.

Csernobil ugyan nem működő erőmű, de az 1986-os katasztrófa óta folyamatos kezelést igényel.

Az oroszok az erőművet az invázió első napjaiban, még február végén foglalták el, és hetekig tartották fogva az ott dolgozókat.

Hétfőn felváltották a csernobili nukleáris hulladéktárolókat üzemeltető, három hete folyamatosan dolgozó egyetlen műszaknyi személyzet másik felét is, miután vasárnap már távozhatott a személyzet egyik fele.

Az egykori atomerőmű helyzete továbbra is nagy aggodalomra ad okot, ráadásul a hét elején az ukrán parlament arról számolt be, hogy az erőmű közelében erdőtüzek törtek ki, amelyeket műholdfelvételek is rögzítettek.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék