Borzalmas hírek jöttek – Megszerezték az oroszok azt, amitől mindenki tartottUkrán tisztviselők szerint a csernobili atomerőművet megszálló orosz csapatok kifosztottak és megsemmisítettek egy analitikai laboratóriumot a helyszínen, ahol radioaktív hulladékot dolgoztak fel.

Az ukrán Lezárt Területért Felelős Ügynökség szerint a csernobili atomerőművet megszálló oroszok kifosztottak és leromboltak egy radioaktív hulladékot feldolgozó laboratóriumot, közölte a BBC a szervezet Facebook-posztja alapján.

A központi analitikai laboratóriumban nagy mennyiségű, nagyon aktív és radionuklid-mintákkal dolgoztak, amelyek most az oroszok kezébe kerültek. 

Az ügynökség közlése szerint a mintegy 6 millió euróból kialakított laboratóriumban olyan értékes analitikai berendezéseket is megszereztek az oroszok, amelyek Európában máshol nem elérhetők.

Csernobil ugyan nem működő erőmű, de az 1986-os katasztrófa óta folyamatos kezelést igényel.

Az oroszok az erőművet az invázió első napjaiban, még február végén foglalták el, és hetekig tartották fogva az ott dolgozókat.

Hétfőn felváltották a csernobili nukleáris hulladéktárolókat üzemeltető, három hete folyamatosan dolgozó egyetlen műszaknyi személyzet másik felét is, miután vasárnap már távozhatott a személyzet egyik fele.

Az egykori atomerőmű helyzete továbbra is nagy aggodalomra ad okot, ráadásul a hét elején az ukrán parlament arról számolt be, hogy az erőmű közelében erdőtüzek törtek ki, amelyeket műholdfelvételek is rögzítettek.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)