Erre most senki nem számított! RUSVAI Miklós maga közölte a hírt! EZ MOST MINDENKIT érint, méghozzá nem is akráhogyan!A virológus szerint nem az omikrontól várt nyájimmunitás fogja elhozni a járvány végét, sem a négyhavonta oltakozás. Lesznek hatékony kiegészítő szerek és minden variáns ellen megfelelő vakcina.

Az omikron után sem dőlhetünk hátra, ősszel érkezhet akár egy veszélyesebb variáns is – állítja Jakab Ferenc virológus.

– Az omikron-variáns gyors terjedése miatt valószínűleg a teljes populáció fog szerezni valamilyen szintű védettséget a koronavírus ellen ebben a járványhullámban – mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem professzora, virológiai laboratóriumának vezetője a Portfóliónak adott interjújában. A szakember ugyanakkor kiemelte, kizártnak tartja, hogy az omikron elhozza a járvány végét. Ugyanis ősszel jöhet egy újabb variáns, ami akár durvább is lehet.

– Ha erősen képes támadni a tüdőt, és súlyos tüneteket okoz, akkor ugyanott vagyunk, ahol a part szakad– mondta a lapnak. Kiemelte: az átfertőzéses nyájimmunitásban azért nem lehet bízni, mert nem jelent tartós immunvédelmet, az őszi-téli szezonra már jócskán lecsökken az antitestszám.

Rusvai Miklós szerint is az omikron már olyan intenzitással terjed, hogy szinte lehetetlenség elkerülni a megfertőződést. A Borsnak megjegyezte: szerencsére egy enyhébb megbetegítő képességű mutánsról van szó, a három oltással rendelkezők tünetmentesen vagy enyhe panaszokkal esnek át a fertőzésen.

– A koronavírus elleni teljes védelmet a sejtes-, az antitestes- és a nyálkahártya immunitás jelenti, az oltásokkal az első kettőt a fertőzéssel az utóbbit lehet elérni – részletezte Rusvai Miklós.

Emiatt is fejlesztettek ki a pécsi kutatók különleges technológiával, steril tyúktojásból úgynevezett azelasztin tartalmú sprayt, ami az orrba fújva több órán keresztül védelmet nyújt a vírusfertőzés ellen.

– Fel kell készülnünk arra, hogy a koronavírus velünk fog maradni hosszútávon, nem a négyhavonta oltakozásban látom a jövőt, bár a három oltás felvétele kiemelten fontos. Hatékony kiegészítő szerek és egy multivalens (minden variáns ellen hatékony) vakcina lesz a megoldás. Ezek tesztelése már zajlik a világban és Pécsen is – zárta a PTE kutatója.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék