Kiadták a figyelmeztetést! FIGYELEM! Életveszélyes! Lázcsillapítókra adtak ki figyelmeztetést! Szívleállást okozhatnak ezek a tabletták! Nézd meg mik vannak a listán!Kiadták a figyelmeztetést! FIGYELEM! Életveszélyes! Lázcsillapítókra adtak ki figyelmeztetést! Szívleállást okozhatnak ezek a tabletták! Néz meg mik vannak a listán!

Magyarországon recept nélkül lehet megvásárolni a gyógyszertárakban a legnépszerűbb láz- és fájdalomcsillapító gyógyszereket. A betegtájékoztatókon hosszú listán sorolják, az esetleges mellékhatásokat többek között azzal is találkozhatunk, hogy ezeknek a gyógyszereknek egy része veszélyes lehet a szívre.Néhány jó tanács annak érdekében, hogy jobban óvja az egészségét.

Tavaly júliusban fokozta a non-szteroid gyulladáscsökkentőkre kiadott figyelmeztetését az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA). Az ilyen gyógyszerek dobozára 2005 óta kötelező ráírni, hogy fokozza a stroke és a szívroham kockázatát a szedésük.

Azért kellett frissíteni a figyelmeztetést tíz év után, mert időközben kiderült, hogy nincs biztonságosnak számító időszak, ami azt jelenti, hogy már a kezelés első heteiben nagyobb az ilyen gyógyszereket szedők eséllyel kaphatnak stroke-ot és szívrohamot is.-írja a penzcentrum.hu

Továbbra is fenntartják azt az állításukat, hogy annál inkább növeli ezeknek nem kívánatos eseményeknek a kialakulásának kockázatát minél tovább szedi valaki ezeket a gyógyszereket,.Azt gondolhatnánk, hogy nincs kockázata ezeknek a gyógyszereknek, hiszen mindenki számára hozzáférhető pirulákat veszünk be lázra vagy fejfájásra,de mégis érdemes odafigyelni, mert pont ezek lehetnek ártalmasak,mert általában szedünk a panaszainkra.

Ezek a gyógyszerek ugyanis , amellett, hogy kockázatosak, igencsak hatékonyan alkalmazhatóak izomfájdalmak, fejfájás vagy különböző gyulladásos megbetegedések kezelésére, fontos, hogy körültekintően alkalmazzuk.Nincs szükség drasztikus módszerekre, nem kell tehát rohanni a gyógyszeres dobozhoz, és kiszórni a kukába az összes otthoni fájdalomcsillapítónkat.

Dr Steven Nissen, a Cleveland Klinika kardiológusa, elmondta, az Amerikai Közszolgálati Rádiónak (NPR) nyilatkozva:

Nem azt mondják, hogyha valakinek fájdalmai vannak, akkor inkább szenvedjen és tűrjön, hanem a következőt kell tenni: a legkisebb hatásos dózist szedjük a gyógyszerből, és azt is csak addig, amíg szükségünk van rá.

Jogászkodnak, értelmeznekEléggé zavaró, hogy az FDA a figyelmeztetésében nagyon sokszor nem fogalmaz egyértelműen:A nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazásának első heteiben is kaphat tőlük stroke-ot vagy szívrohamot. Növelhetik a stroke és a szívroham kialakulásának kockázatát olyan esetekben, amikor bizonyos kockázati tényezők fennállnak a nem szteroid gyulladáscsökkentők, és olyan esetekben is, amikor nem.Bár korábban azt állították, hogy hasonló mértékben növeli a két említett megbetegedés kialakulásának kockázatát, az összes nem szteroid gyulladáscsökkentő de ebben most már egyáltalán nem is olyan biztosak.

Némi magyarázatot adott az FDA fogalmazásmódjára Matthew Kreuter, a St Lous-i Washington Egyetem munkatársa, ugyancsak az NPR-nek nyilatkozva:

Természetesen nem csak az a célja ennek a címkének (figyelmeztetésnek), hogy eljusson a betegekhez, hanem vannak jogi (felelősségi) okai is annak, hogy kihelyezik ezeket a címkéket.Szerinte a betegek többsége nem olvassa el az apró betűs részeket, ezért nincs túl nagy hatásuk ezeknek a figyelmeztetéseknek. Azt is hozzáteszi, hogy sokkal jobban oda kell figyelniük az orvosoknak, amikor felírnak a páciensnek egy-egy ilyen gyógyszert.

Vannak más rizikó faktorok is?Általánosságban el lehet mondani, hogy akadnak szép számmal rizikó faktorok a nem szteroid gyulladáscsökkentőkön kívül is, melyeknek megléte esetén sokkal nagyobb esélyünk van szív- és érrendszeri megbetegedéseket, mint például szívinfarktust vagy stroke-ot kapni.Ugyanakkor jó hír a genfi székhelyű Világ Szív Szövetségének tájékoztatása szerint, hogy ezek közül számos körülményen nekünk kellő odafigyeléssel igenis módunkban áll változtatni.

Ezek között a megváltoztatható kockázati tényezők között említik:– a magas vérnyomást,– a testmozgás hiányát,– a dohányzást,– a magas koleszterin szintet,– a nem megfelelően kezelt cukorbetegséget– a stresszt,– a zsíros étrendet,– és talán meglepő módon a szegénységet.Igen, a szegénységet, mert azt állítják, hogy tejesen mindegy hol élünk a világon, fokozzák az esélyünket arra, hogy stroke-ot vagy szívrohamot kapjunk a szegénységből adódó körülmények.El lehet gondolkodni azon, hogy míg például a szegénység a megváltoztatható kockázati tényezők közé tartozik Genfből nézve, addig ez nem inkább adottságnak tekinthető Magyarország legelmaradottabb régióiban ?


címlapfotó: illusztráció

Forrás : penzcentrum.hu

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)