Ezek a legnagyobb hibák, amelyeket a D-vitamin bevételekor elkövethetsz: Nem mindegy, mikor, és hogyan!



Így alig szívódik fel belőle valami.

Mióta kiderült, hogy a D-vitamin a Covid-19 megelőzésében is szerepet játszhat, egyre többen szedik étrend-kiegészítőként, pedig eddig is köztudott volt, hogy megfelelő D-vitamin ellátottsággal megelőzhető a csontritkulás, a magas vérnyomás és a depresszió, sőt, bizonyos rákfajták is. Azt viszont kevesen tudják, hogyan és mikor érdemes bevenni, hogyan szívódik fel a leginkább a szervezetben.


Éhgyomorra veszed be


A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, vagyis akkor szívódik fel legjobban, ha étkezés közben vagy után vesszük be. Leginkább a magas zsírtartalmú élelmiszerek segítik elő a felszívódását, mint például a tej és tejtermékek, a tojás, az avokádó, a dió- és mogyorófélék, a különböző magvak.


Este veszed be


Több kutatás is alátámasztotta, hogy a D-vitamin akadályozza az alvást szabályozó hormon, a melatonin képződését, ezért ha késő este veszed be, ronthatja az alvásminőséget. Tehát érdemes a D-vitamint reggel bevenni.


Csak azt veszed be


Az immunrendszert akkor támogatod leginkább, ha a D-vitamint nem önmagában szeded, hanem C-vitaminnal és cinkkel együtt. Utóbbi azért fontos, mert ez az ásványi anyag gondoskodik a nyálkahártyák és a bőr épségéről, így a kórokozók ezeken keresztül nehezebben tudnak behatolni a szervezetbe.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)