Ezek a legismertebb magyar gyógyvizek, amik gyógyszer helyett is használhatóak, mutatjuk melyik mire jó!




Gyógyszer helyett próbáld ki!

Ma már nem csupán a patikákban, hanem a bio- és nagyobb élelmiszerboltokban is találkozhatunk gyógyvizekkel, habár ezek rendeltetésszerű használatával sokszor nem vagyunk tisztában. Fontos tudni, hogy a palackozott gyógyvizek igazolt gyógyhatással rendelkeznek, így fogyasztásuk – a gyógyszerekhez hasonlóan – korlátozva van. A gyógyvizeket nem olyan mennyiségben fogyasztjuk mint az ásványvizeket, hanem kisebb mennyiségben, általában 1-2 hónapig, kúraszerűen alkalmazzuk őket.

Mivel ezek a vizek nem a biológiai vízigényünket elégítik ki, hanem prevenciós és gyógyítási célokat szolgálnak, így fokozott figyelemmel kell lenni arra, hogy milyen betegségek esetén javallt vagy esetleg ellenjavallt a fogyasztásuk. A legjobb ha minden esetben részletesen utána olvasunk a felhasználási módjuknak, illetve kikérjük orvosunk vagy gyógyszerészünk tanácsát.

Palackozott gyógyvizeink közös vonása, hogy csak természetes vizet tartalmaznak, amelyhez nem adnak hozzá semmiféle ízesítőt, színezőanyagot, vagy egyéb vitamint, ásványi anyagot – azaz pontosan azt isszuk, amit a forrásból közvetlenül fogyasztanánk. A jelentős különbség a hat palackozott hazai gyógyvíz között a gyógyhatásuk. Vegyük hát sorra, melyiket milyen panaszok esetén fogyasszuk.


Parádi

A Csevice forrás alkáli-hidrogénkarbonátos, kénes, természetes szénsavas, kalciumot is tartalmazó gyógyvizét több mint 200 éve használják különféle emésztőszervi megbetegedések kezelésére. Egyaránt alkalmas savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségekben, valamint savhiányos gyomor- és bélhurutban. A gyomornedv elválasztást fokozó, vagy csökkentő hatás attól függ, hogy fogyasztása éhgyomorra, vagy étkezés közben történik. Borokkal együtt fogyasztva megakadályozza a másnaposság kialakulását, másnapos állapotban fogyasztva pedig enyhíti, ill. megszünteti a másnapos gyomor nemkívánatos tüneteit. Epebántalmak kezelésében is fontos szerepet tölt be, illetve a légzőszervek idült hurutos állapotainál is alkalmazható. Mind a savtúltengés, mind a savhiányos gyomorhurut esetében 1-2 dl elégséges a kedvező hatás eléréséhez, míg másnaposság esetén több részletben elosztva 5-7 dl elfogyasztása ajánlott.


Salvus

A bükkszéki víz a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik. Összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú (22.989 mg/l) gyógyvíz. Az ásványvíz alkalikus tulajdonságai jól érvényesülnek a savkötőképességben, emiatt felhasználásuk első területe a savtúltengéses gyomorhurut, valamint a savtúltermeléssel járó gyomorbetegségek. A savtúltengésben szenvedő betegek éhgyomorra, illetve az egyes étkezések közti idő alatt fogyasszák a napi Salvus-víz mennyiségét (2-3 dl), több kis részletben, azaz néhány kortyot egy-egy alkalommal.


Hunyadi János

1863 óta ismert glaubersós gyógyvíz hashajtó és az enyhe bélhurutokat gyógyító tulajdonságairól ismert. Ezen felül hatásos kiegészítője egyes epehólyag-betegségek kezelésének és használata csökkenti az epekőképződés kockázatát is. Egyszeri eredményhez 2 dl, míg kúraszerűen napi 1-2 dl elfogyasztása ajánlott.


Ferenc József

A Hunyadi János „kistestvére”, melynek lelőhelye szintén a XI. kerületben található. A glaubersós keserűvíz székrekedés, enyhe bélgyulladás kezelésére, székelés szabályozására, valamint fogyókúra kiegészítőjeként és elhízás ellen alkalmazzák. Bélrenyheség tartós kezelésére naponta 1-2 dl, elhízás ellen naponta 3×1-2 dl, míg egyszeri hashajtásra 2-3 dl az ajánlott mennyiség.


Mira

A gyógyvíz összetételét a glaubersó határozza meg, de tartalmaz konyhasót és keserűsót is. Enyhe hashajtó, béltisztító hatású és epehajtó tulajdonsággal is rendelkezik. A gyógyvíz kúraszerű használata tehát gátolja az epekőképződést és az epehólyag-gyulladás kifejlődését. Ezen felül eredményesen alkalmazható fogyókúra kiegészítésként, melynek hatására nemcsak fogyás következik be, hanem az elhízás mellékhatásaként jelentkező cukorbetegség és magas vérzsír szint csökkenése is elérhető. Kezelésektől függően változó mennyiségben, de általában 2-3 dl fogyasztandó 4-6 héten át.


Jódaqua

Természetes jódos gyógyvíz, melyet jódhiányos betegségek, pajzsmirigy alulműködés esetén alkalmaznak. Ivókúrára csak igen kis mennyiségekben rendelik, mert erőteljesen befolyásolja a pajzsmirigy működését. A termék különlegessége, hogy már 1,5-2 millilitere teljes mértékben fedezi az Egészségügyi Világszervezet által javasolt napi jódszükségletet, így a 200 ml-es kiszerelés 3-6 hónapra elegendő jódpótlást biztosít.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (897) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (15) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (99)