Ha az alábbi tüneteket tapasztalod, már lappang benned a delta variánsA vírus indiai variánsát, azaz a delta variánst 2020 októberében azonosították, majd 2021 márciusában jelölték meg kiemelt kockázatúnak.

Azóta folyamatosan növekedett az elemzett mintákban a variáns aránya. India mellett a világ több országában is megjelent ez a variáns – többek között már Magyarországon is.

A delta variáns a B.1.617 kódot kapta, és könnyen fertőz. A mutáció annál a fehérjénél található, melynek segítségével a vírus bekerül az emberi sejtekbe, nagyon leegyszerűsítve, amellyel a sejtekben található receptorokhoz hozzákapcsolódik.

A változásoknak köszönhetően a vírus könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat. Ez a variáns könnyebben képes „kikerülni” a szervezet immunrendszerét, vagyis nagyobb az esélye arra, hogy elszaporodjon és súlyosabb tüneteket okozzon.


A delta variáns 4 jellemző tünete


Kutatók szerint a delta variáns az eredeti, vuhanitól eltérő tünetekkel jelentkezik. A korábban jól ismert tünetek (pl. a láz, a száraz köhögés, a szag- és ízérzékelés elvesztése, a légzési nehézségek stb.) mellé az alábbi négy tünetcsoportot jelölték meg a vizsgálatok szerint:


- kötőhártya-gyulladás (pink eyes): ez a szem kipirosodását, duzzanatát, váladékozását jelenti

- emésztőrendszeri panaszok: hányinger, hányás, hasmenés

- hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés

- feketegomba-fertőzés (elszíneződhet az orr, látászavar és mellkasi fájdalom alakulhat ki.)

Jelenleg is folynak vizsgálatok a már kifejlesztett vakcinák hatékonyságáról a delta variánssal szemben.

VALÓSZÍNŰLEG A VAKCINÁK ADNAK NÉMI VÉDELMET, ÉS MEGVÉDENEK A LEGSÚLYOSABB TÜNETEKTŐL – LEGALÁBBIS AZ EDDIGI TAPASZTALATOK EZT ERŐSÍTIK – DE EZ A VÉDELEM ALACSONYABB LEHET, MINT MÁS VARIÁNSOKKAL SZEMBEN.

Könnyen előfordulhat, hogy felül kell vizsgálni a már érvényben lévő COVID-19-megelőzési és -kezelési protokollokat, és a már elfogadott vakcinákat, oltási terveket is át kell alakítani annak megfelelően, hogy az új variáns(ok) ellen is megfelelő védelmet nyújthassanak.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék