Figyelmeztetés! Ha rendszeresen szedsz gyógyszert, ezekről mindenképp tudnod kell!



Az ételeink, italaink is számtalan kémiai tulajdonsággal rendelkeznek, így teljesen érthető, hogy egyes gyógyszerek hatásait bizonyos élelmiszerek valamilyen módon befolyásolják.

Egyelőre nincs hosszú lista, teljes körű áttekintés és összehasonlító vizsgálatok, de az biztos, hogy körültekintően kell eljárni a gyógyszerek bevételekor és mindig konzultálni a kezelőorvossal vagy gyógyszerésszel, hogy van-e valamilyen kizárandó étel vagy ital, amelyet nem javasolnak a gyógyszer mellett fogyasztani.


Grapefruit


Érdemes észben tartani, hogy a grapefruit és annak leve, annak ellenére, hogy tápanyag dús gyümölcs, gyógyszer szedésekor kerülendő. A grapefruitban vagy egy olyan növényi hatóanyag, amely gátolja azt az enzimet, ami sok gyógyszer és méreganyag lebontásáért felelős. Ennek következtében a gyógyszer mellékhatásai felerősödhetnek, rosszabbodhatnak.


Édesgyökér


Ha ezt a növényt tartalmazó bármilyen élelmiszert fogyasztunk, akkor tisztában kell lennünk vele, hogy veszélyesen magas vérnyomást és alacsony kálium szintet eredményezhet. Az édesgyökér glicirrizint tartalmaz, amely biokémiai folyamatok során emeli meg a vérnyomást, így vérnyomás csökkentő gyógyszerek mellett nem javasolt enni belőle.


Vörös áfonya


Egy 70 éves férfi, aki tüdőgyulladásban szenvedett, elvesztette étvágyát és sok vörös áfonya levet megivott, miközben rendszeresen véralvadásgátlót szedett mellette a trombózis megelőzésére. A gyümölcsben olyan flavonoidok vannak, amelyek gátolták azt az enzimet, ami a gyógyszer metabolizmusáért felelős. A férfi szívben és bélben fellépő vérzések miatt elhunyt.


Multivitaminok 


Mivel az étrend kiegészítő készítményekben lévő vitaminok, ásványi anyagok és egyéb hatóanyagok is befolyásolhatják a gyógyszerek hatását, ezért fontos, hogy rendszeres gyógyszerszedés mellett csak szakemberrel való konzultáció után kezdjük el szedni ezeket a készítményeket.

A K-vitamin például egy olyan vitamin, amely a véralvadásban játszik fontos szerepet, így ha véralvadásgátló készítmény mellett sokat viszünk be belőle, azzal a gyógyszer hatástalanná is válhat. Egy 64 éves nő szívbillentyű operációja után a rokonok szerették volna támogatni a felépülését és multivitamint (amiben volt K-vitamin is) vittek neki, ami miatt a véralvadásgátló gyógyszer nem hatott, de ez csak hetek múltán derült ki.


Tej, kalciumos víz


Ha valaki csontritkulásra szed gyógyszert, akkor érdemes odafigyelni, hogy a gyógyszer bevételével egy időben se tejet, tejterméket, se magas kalciumtartalmú vizet ne fogyasszon, mert az nem fogja tudni kifejteni megfelelően a hatását.


Evés közben


Arra is nagyon fontos odafigyelni, hogy egy gyógyszert üres gyomorra vagy evés közben javasolnak bevenni, mert az ételek lassíthatják egyes készítmények felszívódását.

Egy 75 éves hölggyel ugyan állította, hogy nem hagyta abba a pajzsmirigy hormontabletta szedését, ám azt mindig evés közben vette be, így a vérében nem volt elegendő a hormon szintje, elmaradt a várt hatás.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (897) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (15) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (99)