EZÉRT NE CSINÁLJ TEÁT CSAPVÍZBŐL, RÁKOT IS OKOZHAT A TUDÓSOK SZERINTNa, ettől sokakat ki fog rázni a hideg azok közül, akik eddig így készítették…!

Már az is komoly hozzáértésnek minősül, ha tudjuk, melyik teafélét milyen hőfokos vízzel érdemes készíteni. Ám az egészségünk érdekében a víz minőségét sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Ugyanis rengetegen nem tudják, miért nem tanácsos csapvízből teát készíteni.

Sokak el is fognak szörnyedni azon, hogy mi ennek az egyébként igencsak nyugtalanító oka.

Csupán a tiszta víz előzi meg a teát a világ legnagyobb mennyiségben fogyasztott italainak rangsorában.

Ám ha csapvízből főzzük, a víz fertőtlenítéséhez használt klór reakcióba léphet a tea alkotóelemeivel, és úgynevezett fertőtlenítési melléktermékek (angolul disinfection byproduct, DBP) keletkezhetnek.

Egy új kutatás több tucatnyi DBP-t mért különféle teákban.

A tanulmány az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society) környezetvédelmi folyóiratában jelent meg, és a Newswise tudományos portál szemlézte.

Az ivóvíz fertőtlenítése rendkívül fontos az ilyen úton terjedő járványok megelőzése érdekében. Sajnos a folyamat elkerülhetetlen velejárója a fertőtlenítési melléktermékek képződése. A forró víz a tealevelekből mintegy 500 alkotóelemet old ki, ezek közé tartoznak a polifenolok, az aminosavak, a koffein és egyéb hatóanyagok.

Minél több van ezekből a teában, annál zamatosabb és egészségesebb az ital.

Ám ha a tea alkotóelemei reakcióba lépnek a csapvízben megtalálható klórmaradvánnyal, akkor olyan DBP-k keletkeznek, amelyek némelyike daganatosa betegségek kialakulásához vagy születési rendellenességhez köthető az epidemiológiai kutatások szerint.

Ráadásul magában az “üres” csapvízben is kialakulhatnak melléktermékek.

A 60 féle DBP alig 4 százaléka volt a tea teljes szerves halogéntartalmának, ami azt jelzi, hogy 94 százaléknak nem ismertek a jellemzői.

Elsőként a jelen kutatás azonosított ezekből 15-öt: a teában lévő fenol és polifenol hatóanyagok reakcióba léptek a vízben található klórmolekulákkal.

Jelenleg nincs maximális határérték megszabva a legtöbb DBP-re, és egy átlagembernek napi 18-55 csészényi teát meg kellene innia ahhoz, hogy az amerikai környezetvédelmi hivatal (U.S. Environmental Protection Agency) által szabott limitet meghaladja.

Noha a tanulmány szerzői nem fogalmaztak meg javaslatokat, az eredmények láttán érdemes lehet szénsavmentes ásványvízből főzni a teát, ha már tiszta forrásvíz nem áll rendelkezésünkre.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)