Erre senki nem gondolt! Most már hivatalos! A FATÜZELÉS RÁKOT OKOZ



A fatüzelés rákot okoz: hivatalos!

A tudósok arra figyelmeztettek, hogy a fával fűtők a kinti levegő szennyezése mellett a lakásokon belüli káros szennyezés szintjét is megháromszorozzák. A városokban a fatüzelésű kályhák felelősek a szálló porban található rákkeltő vegyi anyagok belélegzésének csaknem feléért

– ismertette a tanulmányt a The Guardian.

A szálló porban található úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) a tüzelőanyagok égetésekor keletkeznek, és régóta ismert, hogy rákkeltő hatásúak. Az új tanulmány ezek forrásait vizsgálta, és megállapította, hogy a fatüzeléstől több ilyen anyag kerül a levegőbe, mint a járműveket működtető dízeltől vagy benzintől.

A vizsgálatot a görög fővárosban, Athénban végezték, de a kutatók hangsúlyozták, hogy eredményeik általánosan jellemzők. Az otthoni fatüzelés Európa-szerte jelentős problémát jelent a városi levegőminőség szempontjából, és a túl sok fafüst belélegzése súlyos egészségkárosodást okozhat.

– idézte a kutatásban részt vevő Atanasziosz Neneszt, a görög Kutatási és Technológiai Alapítvány tudósát a brit napilap. A kutató kiemelte, a tanulmányuk rámutat, hogyan lehetne kis erőfeszítéssel csökkenteni a kockázatot – csak le kell állni a fatüzeléssel.

Mint kiderült: az éves PAH-szennyezés 31 százaléka főként télen a fatüzelésből, 33 százaléka a dízelből és az olajból, 29 százaléka pedig a benzinből származik.

Egyes policiklusos aromás szénhidrogének azonban rákkeltőbbek, mint mások, és ha ezt figyelembe vették, akkor a fatüzelésből eredő rákkockázat aránya 43 százalékra emelkedett, a dízelé és az olajé 36 százalékra, a benziné pedig 17 százalékra.

A WHO álláspontja

Az athéni vizsgálatban a policiklusos aromás szénhidrogének átlagos éves koncentrációja az uniós határértékek alatt volt, de ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közzétett referenciaszint kétszerese.

A WHO adatai alapján az athéni levegőben lévő policiklusos aromás szénhidrogének 100 ezer lakosra számítva 5 rákos többletmegbetegedést okozhatnak


– mondták a kutatók.


Betilthatják a fatüzelést

Korábban több hír is szólt arról az abszurdnak ható dologról, hogy betilthatja az EU a vegyes és fatüzelést.

A hír bármennyire hihetetlen, részben igaz.

Betilthatják a vegyes tüzelést Magyarországon! A most következő cikkben elmondjuk ennek okait és azt is, hogy mikortól várható a tiltás!

Eddig még soha nem volt szabályozva a lakossági tüzelőberendezések kibocsátása Magyarországon, és bármennyire is hihetetlen adat, mégis igaz: a legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája Magyarországnak a lakossági fűtés levegőszennyezettsége. Évente több mint tizennégyezer ember veszti életét idő előtt csupán a levegőszennyezettség miatt, ez az adat az Európai Környezetvédelmi Ügynökségtől származik. Ha ez még nem lenne elég indok, elmondjuk azt is, hogy a kisgyermekek életesélyeit 6-18 hónnappal is lecsökkentheti a levegő minősége, meg lehet állapítani azt is, hogy a városi szmog ugyanolyan rossz, ha nem rosszabb, mint a dohányzás. A szabályozásra valószínűleg 2020-ban kerül sor, hogyha elfogadják addigra a javaslatokat.


Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)