Ez a népszerű gyógyszer okozza emberek ezreinek halálátAz egész EU területén növekszik a rezisztens baktériumokkal fertőzött betegek száma. Ezek ellen nincs gyógyszer, a megjelenésüket pedig a gyógyszerek okozzák.

Rengeteg antibiotikumot szednek be az emberek – sokszor teljesen feleslegesen -, ezért egyre csak szaporodnak azok a baktériumok, amikre nem hatnak ezek a szerek. Az így kialakuló szuperbaktériumok miatt pedig évről évre egyre többen halnak meg. Erre a problémára hívja fel a figyelmet az Európai Antibiotikum nap.


Mi az a szuperbaktérium?


Egy antibiotikumoknak ellenálló baktérium, ami különböző fertőzéseket okoz az emberi testben és mivel ellenáll a gyógyszereknek, szinte lehetetlen elpusztítani őket. A megjelenésük oka, hogy az emberek ma egy szimpla torokfájásra is antibiotikumot vesznek be. A másik fő ok az, hogy Európa-szerte sok kórházban, bentlakásos intézményben adnak túl sok antibiotikumot a pácienseknek.


Mennyire rossz jelenleg a helyzet?


Évente annyi embert betegítenek meg szuperbaktériumok, mint az influenza, a tuberkulózis és a HIV/AIDS együttvéve. És ez a helyzet egyre csak romlik, a koronavírus-járvány miatt ugyanis jelentősen megugorhat az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok száma és elterjedtsége.


Hogyan terjednek a szuperbaktériumok?


Terjesztik őket az állatok, a növények és az emberek is. Az állatokban úgy alakul ki, mint az emberekben: antibiotikummal kezelik őket. A növényekbe az állati trágyával jut be a szuperbaktérium, az emberekbe pedig étellel és az állatokkal való közvetlen érintkezés útján. Ezen kívül, a külföldi kórházban kezeltek is hazahozhatnak szuperbaktériumot, de az is előfordulhat, hogy valakit itthon kezelnek egy kórházban antibiotikummal, majd ennek következtében megjelennek a szervezetében az ellenálló baktériumok. Ez pedig akár egy érintéssel is átterjedhet egy másik emberbe.


Mit tehetünk azért, hogy megállítsuk a szuperbaktériumok terjedését?


Egy becslés szerint 2050-re 10 millióan fognak meghalni antibiotikum-rezisztenciában. És ebben a becslésben még egyáltalán nem számoltak a koronavírussal, ami csak rontott a helyzeten. Ahhoz, hogy az antibiotikumok a jövőben is hatásosak maradjanak, a következők kellenek:

legyünk tisztában azzal, mire való egy antibiotikum: kifejezetten a baktériumok okozta megbetegedés ellen jók. Vagyis, aki vírusos fertőzésre szedi a korábbról megmarad antibiotikumot -például nátha vagy influenza esetén- annak a betegsége nem, hogy nem fog elmúlni, még a mellékhatásokkal és a szuperbaktériumok megjelenésével is számolnia kell.

Ha nem egyértelmű, hogy vírus vagy baktérium fertőzésünk van-e, forduljunk orvoshoz, mielőtt kezelnénk magunkat.

Csak akkor szedjünk be ilyen készítményt, ha az orvos írja fel, és ekkor is csak indokolt estben és mennyiségben.

Sokan fertőződnek meg a kórházakban

Minden 15. kórházi betegnek van minimum egy egészségügyi ellátással összefüggő fertőzése az EU-ban. A rosszabb hír az, hogy a fertőzést okozó 3 baktériumból 1 ellenáll az antibiotikumoknak, vagyis szuperbaktérium.


Forrás: ripost.hu

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék