Ez a népszerű gyógyszer okozza emberek ezreinek halálát



Az egész EU területén növekszik a rezisztens baktériumokkal fertőzött betegek száma. Ezek ellen nincs gyógyszer, a megjelenésüket pedig a gyógyszerek okozzák.

Rengeteg antibiotikumot szednek be az emberek – sokszor teljesen feleslegesen -, ezért egyre csak szaporodnak azok a baktériumok, amikre nem hatnak ezek a szerek. Az így kialakuló szuperbaktériumok miatt pedig évről évre egyre többen halnak meg. Erre a problémára hívja fel a figyelmet az Európai Antibiotikum nap.


Mi az a szuperbaktérium?


Egy antibiotikumoknak ellenálló baktérium, ami különböző fertőzéseket okoz az emberi testben és mivel ellenáll a gyógyszereknek, szinte lehetetlen elpusztítani őket. A megjelenésük oka, hogy az emberek ma egy szimpla torokfájásra is antibiotikumot vesznek be. A másik fő ok az, hogy Európa-szerte sok kórházban, bentlakásos intézményben adnak túl sok antibiotikumot a pácienseknek.


Mennyire rossz jelenleg a helyzet?


Évente annyi embert betegítenek meg szuperbaktériumok, mint az influenza, a tuberkulózis és a HIV/AIDS együttvéve. És ez a helyzet egyre csak romlik, a koronavírus-járvány miatt ugyanis jelentősen megugorhat az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok száma és elterjedtsége.


Hogyan terjednek a szuperbaktériumok?


Terjesztik őket az állatok, a növények és az emberek is. Az állatokban úgy alakul ki, mint az emberekben: antibiotikummal kezelik őket. A növényekbe az állati trágyával jut be a szuperbaktérium, az emberekbe pedig étellel és az állatokkal való közvetlen érintkezés útján. Ezen kívül, a külföldi kórházban kezeltek is hazahozhatnak szuperbaktériumot, de az is előfordulhat, hogy valakit itthon kezelnek egy kórházban antibiotikummal, majd ennek következtében megjelennek a szervezetében az ellenálló baktériumok. Ez pedig akár egy érintéssel is átterjedhet egy másik emberbe.


Mit tehetünk azért, hogy megállítsuk a szuperbaktériumok terjedését?


Egy becslés szerint 2050-re 10 millióan fognak meghalni antibiotikum-rezisztenciában. És ebben a becslésben még egyáltalán nem számoltak a koronavírussal, ami csak rontott a helyzeten. Ahhoz, hogy az antibiotikumok a jövőben is hatásosak maradjanak, a következők kellenek:

legyünk tisztában azzal, mire való egy antibiotikum: kifejezetten a baktériumok okozta megbetegedés ellen jók. Vagyis, aki vírusos fertőzésre szedi a korábbról megmarad antibiotikumot -például nátha vagy influenza esetén- annak a betegsége nem, hogy nem fog elmúlni, még a mellékhatásokkal és a szuperbaktériumok megjelenésével is számolnia kell.

Ha nem egyértelmű, hogy vírus vagy baktérium fertőzésünk van-e, forduljunk orvoshoz, mielőtt kezelnénk magunkat.

Csak akkor szedjünk be ilyen készítményt, ha az orvos írja fel, és ekkor is csak indokolt estben és mennyiségben.

Sokan fertőződnek meg a kórházakban

Minden 15. kórházi betegnek van minimum egy egészségügyi ellátással összefüggő fertőzése az EU-ban. A rosszabb hír az, hogy a fertőzést okozó 3 baktériumból 1 ellenáll az antibiotikumoknak, vagyis szuperbaktérium.


Forrás: ripost.hu

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)