Amit sokan nem tudnak: ezt kell tenni télen az orchideával!Az orchidea annyira közkedvelt szobanövény, hogy szinte minden lakásban megtalálható. Viseljük gondját, ha azt szeretnénk, hogy sokáig díszítse az otthonunk.

Mivel annyira sokszínű igazán különleges hangulatot áraszthat a lakásunkba, szerezzünk be belőle minél több árnyalatot.

Csupán egyszer kell megtanulnunk, hogy hogyan kell megfelelően gondját viselnünk, és utána hosszú időn keresztül élvezhetjük szépségét.

Télen sokkal kevesebb vizet kell juttassunk az orchideára, vagyis elegendő, ha tíznaponta öntözzük.

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy ha a fölösleges vizet nem engedjük kifolyni, hanem a virágtálca felfogja, és abban áll a növény akár napokig.

Ez egyáltalán nem tesz jót az orchidea számára, vagy megpenészedik, vagy pedig télen az ablakpárkányon tartva megfázik.


Mit tehetünk a megfázás ellen?


Az orchidea nagyon érzékeny a hidegre, ezért a legjobb, ha langyos vízben hagyjuk állni tíz percet a virágedényt. Ez idő alatt fel tudja szívni a szükséges vizet, majd vegyük ki, és hagyjuk lefolyni a felesleget.

Ha jól van szigetelve az ablak, akkor nyugodtan maradhat télen is a növény az ablakpárkányon. Azonban, ha nem szigetel jól, akkor csomagoljuk átlátszó műanyag fóliába a virágedényt, hogy védjük a hidegtől. Az ablak közé pedig tegyünk szivacsot, pokrócot.


Nedvesség biztosítása


A téli hónapokban a fűtés miatt a szoba levegője nagyon száraz. Ha az orchidea az ablakpárkányon van, helyezzünk egy tálca vizet a fűtőtestre. A túl száraz levegő nem tesz jót az orchideának, és a kártevők is könnyebben megtámadják.

Vigyázzunk, hogy szellőztetéskor védjük a szobanövényt a hirtelen hideg levegőtől, vagy a huzattól. Arra a kis időre inkább vigyük át egy másik szobába. Télen soha ne ültessük át az orchideát, csak abban az esetben, ha komolyabb betegségek támadták volna meg.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)