Új szúnyogfaj terjed Magyarországon, bőrférgességet, trópusi betegségeket hordoz



A bőrférgességet már kimutatták, ám lehetséges, hogy a koreai szúnyog hazai elterjedése nyomán trópusi betegségekből is kialakulhat járvány Magyarországon.

Kapacitás és pénz híján megbecsülni sem lehet, mely területeken és milyen számban lehet jelen Magyarországon a Délkelet-Ázsiában honos szúnyogfaj, amely többek között a Zika, a bőr- és szívférgesség, a japán encephalitis vagy a Nyugat-nílusi láz terjesztésére is képes. A koreai szúnyogfaj petéi feltehetően import autógumikkal érkeztek hazánkba. Kibírták a telet is.

A 24. hu megkereste Dr. Kemenesi Gábor virológust, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra szakosodott munkatársát, aki azt mondta: a hazai fauna egy újabb taggal bővült, a koreai szúnyog erőteljesen terjeszkedik, megállítására nincs lehetőség.

Tehát az elszaporodásuk valószínűségéről felesleges beszélni, hiszen jelenleg is zajló folyamatról van szó. Jó példa erre a Pécsett azonosított Koreai szúnyog (Aedes koreicus), amely tavalyi első megjelenése óta nemhogy túlélte a telet, de tovább is terjedt a város újabb területeire is. Sajnos a jelenleg folytatott monitoring nem nyújt elég információt a pontos elterjedésükről és még szomorúbb, hogy hazánkban egyelőre nem jellemző a lakosság ilyen irányú tájékoztatása és bevonása. Az pedig további aggodalomra ad okot, hogy vajon az Európában őshonos betegségeket milyen mértékben képesek terjeszteni ezek az újonnan megjelent szúnyogfajok? Erre sajnos kevés válaszunk van egyelőre.

A bőrférgességet okozó élősködőt több pécsi mintából mutatták ki, amely a szúnyog közvetítésével jut a gazdaszervezetbe, és elsősorban a kutyafélék parazitája, emberben nem tud kifejlődni. Megreked bizonyos stádiumban, betokozódik, és komoly gyulladást okoz a bőrben, szemben, egyéb helyeken. Eddig évente 5-10 ilyen eset fordult elő, a szúnyogoknak köszönhetően a jövőben több lehet.

- Ki tudja, mik fognak még kiderülni, túlzás nélkül benne vannak a pakliban a trópusi betegségek is - fogalmazott Kemenesi Gábor.

A szúnyogfaj ellen azonban gyakorlatilag tehetetlenek vagyunk. A hazánkban alkalmazott általános szúnyogirtást a peték és lárvák túlélik, és az invázió új hulláma néhány nap vagy hét múlva újra indul, amely ellen folyamatos, az egész országra kiterjedő monitorozásra lett volna szükség.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (897) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (15) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (99)