Lengyelország kész beszállni a háborúba, íme a feltételek



Lengyelország miniszterelnöke egy konferencián arról beszélt, hogy még azelőtt Svédország és Finnország segítségére sietne Varsó, mielőtt e két skandináv állam csatlakozna a NATO-hoz. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kijelentette, hogyha azelőtt érné Svédországot vagy Finnországot támadás mielőtt e két állam csatlakozna a NATO-hoz, akkor Lengyelország a segítségükre sietne – írja az AFP francia hírügynökség Morawieckinek a Lengyel Külügyi Intézet (PISM) varsói konferenciáján elmondott beszédére hivatkozva.

„Svédország és Finnország NATO-csatlakozását az európai biztonság megerősítésének fontos jeleként értékelem” – fűzte hozzá Morawiecki. A NATO ötödik cikkelye alapján, ha az észak-atlanti szervezet valamely tagját külső erő által katonai támadás érné, akkor a NATO valamennyi tagállama a megtámadott ország segítségére köteles sietni, már amennyiben az agressziót elszenvedett fél mutat valamiféle ellenállást. A Le Figaro a rendkívüli hírek között közölte a lengyel miniszterelnök bejelentését.

Természetesen a lengyel miniszterelnök szavait kizárólag úgy lehet értelmezni, mint egy politikai gesztus, ami egy elvi lehetőségre utal. Oroszország magától értetődően semmiféle utalást nem tett, hogy megtámadná akár Finnországot, akár Svédországot. Ahogy más ország sem.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)