Kiderült: Mérgezőbb, mint a cukor vagy a só, mi meg tömjük magunkba minden nap




A mai cikkünkben a Nátrium-glutamátról lesz szó, amely eredetileg a tengeri hínárból kinyert ízfokozó anyag. 1908-ban, tehát több mint 100 évvel ezelőtt Dr. Kikunae Ikeda izolálta azt. A doktor nagy szabású vállalkozást alapított az ízfokozó forgalmazására, amely a nyugati világba is eljutott.

Az élelmiszeripar költségcsökkentésként tekintett az olcsón beszerezhető színtelen, szagtalan, gyorsan oldódó kristályos porra. Igazán azonban csak az 1970-es évektől terjedt el, amikor a gyorsv éttermekben robbanásszerűen emelkedett a használata, és ma már szinte minden ilyen jellegű ételben, valamint a feldolgozott élelmiszerek túlnyomó többségében is megtalálható.

Ez az ízfokozó anyag egyfajta függőséget alakít ki egyes ételek fogyasztása kapcsán, ezért van az, hogy sokan már nem érzik olyan finomnak a természetes ízű zöldséget, gyümölcsöt, mert az ízfokozóval ellátott élelmiszerekre állnak rá az ízlelőbimbók.

A Na-glutamát vagy E621 a legtöbb levesporban, mártásban, konzervben, leveskockában, burgonyaszirmokban, üdítőitalokban, felvágottakban, fagyasztott készételekben, virsliben, fűszerkeverékben megtalálható.

Jó, rendben van, de mi vele a baj egész pontosan? Már az önmagában nem hangzik jól, hogy bizonyos élelmiszerek felé függőséget alakít ki: ebből sejthetjük, hogy nem kifejezetten egészségbarát anyagról van szó. Nos valóban!

A Nátrium-glutamát ugyanis neurotoxin. Migrénes fejfájást, hányingert, hasmenést, asztmás rohamokat, egyensúlyzavart, erős szívdobogást, mellkasi fájdalmakat okozhat, egyeseknél pedig allergiás tüneteket, így kiütést, orrfolyást és bőrpírt is.

A hatása természetesen függ a rövid- illetve hosszútávon elfogyasztott mennyiségtől, és ahogyan a cukortól vagy a sótól, úgy (a kifejezett allergia esetét kivéve) ettől sem leszünk hirtelen rosszul.

A legtöbb esetben hosszan tartóan fejti ki a hatását, amiből rövid távon semmit sem érzékelünk. Leginkább a gyermekekre veszélyes, mert a vér-agy gát fejletlenebb állapota miatt ezek a mérgek könnyebben bejutnak az agyba.

Egyes kutatások a Nátrium-glutamátnak idegi elváltozásokat is tulajdonítanak, amelyek akár a Parkinson vagy az Alzheimer-kórral is kapcsolatban állhatnak.

A glutamát olyan ingerületátvivő aminosav, ami az agyi neuronok közti információ átvitelben működik közre. Sajnos tény, hogy a leggyakoribb daganat fajtáknak is vannak glutamátot receptoraik.

A mai tudomány ugyanakkor azt is alátámasztotta, hogy ha a daganatok sok glutamátot választanak ki, akkor gyorsabban terjednek.

Az 1960-as évektől jelentek meg cikkek a Na-glutamát egészségre káros mivoltáról,  azonban mind a mai napig megjelennek a szer alkalmazását védő írások is.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)