Pár héten belül az egekbe ugorhat a tojás ára



Korábbi években is volt áremelkedés a tojáspiacon, de jellemezően az ünnepek előtt, ami nem tartott sokáig. Most viszont heti szinten emelkedik a tojás ára, és az elemzők szerint már nem fog lejjebb menni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint szeptemberben több mint 20 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex. A tojást sem kíméli az infláció, sőt, Magyarországon a háború, az aszály és a forintgyengülés együttes hatása miatt heti 20 forinttal emelkedik az ára. 

Az emelkedés nem ma kezdődött. Az agrárszektor.hu már tavaly ilyenkor is azt írta, hogy megszaladt a tojás ára Magyarországon. A cikk akkor átlagosan 35 és 50 forint közötti árakról számolt be.

A KSH szerint tavaly szeptemberben 46,2 forintba került a tojás darabja, míg idén ugyanebben az időszakban már 72,3 forint volt az átlagár. Egy termelő szerint jövő hónapra akár 150 forintba is kerülhet darabonként.

Az aszály, a háború és a forintgyengülés sem tett jót a fogyasztói árnak.

Az október 10–16-i hétre az M-es méretű tojás darabja elérte a 108 forintot. Jelenleg 100-120 forint lehet a tojás átlagos fogyasztói ára.

A termelők szerint nagyon közel járunk a tojás árának lélektani határa. 

Az meg fogja állítani a piacot, ha a 150 forint lesz egy darab tojás. Akkor már a bundás kenyeret vagy rántottát is meggondolják az emberek.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)