A "puritán" elnökünk ennyi milliót tapsolhatott el a nyári kiruccanásáraOrbán Viktor dallasi útjával kapcsolatban arról ír az Átlátszó, hogy a kormányfőt és kíséretét a Magyar Honvédség 607-es lajstromjelű, Dassault Falcon 7X típusú repülője vitte Amerikába, és hozta onnan haza. A lap szerint a luxuskategóriájú gép üzemeltetési költsége rendkívül magas, óránként közel 3 millió forint.

Így a mintegy 20 órás Budapest – New York – Dallas – Budapest út nagyjából 57 millió forint közpénzbe kerülhetett, amit a magyar költségvetés állt.

A repülési adatok szerint a gép augusztus első napján New Yorkba ment, (Orbán Viktor másnap Donald Trumppal találkozott a közeli Bedminsterben), majd onnan augusztus 3-án repült át Dallasba (ahol a magyar miniszterelnök augusztus 4-én lépett színpadra), és augusztus 5-én ért vissza Budapestre. A gép így nagyjából 20 órát tartózkodott a levegőben az Átlátszó szerint.

A Dassault Falcon 7X a maga kategóriájában az egyik legdrágább repülőgép, mind a beszerzési ára, mind az üzemeltetése szempontjából. Átlagára kb. 35 millió USD, azaz 14 milliárd forint. A gép bérlésének költsége egy egyszerű Google-kereséssel is lekérhető. Eszerint egy Dassault Falcon 7X-et nagyjából 11 400 dolláros óránkénti áron lehet kérni, pilótával, kerozinnal együtt.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)