Megszűnik a védettségi igazolvány, szigorú szabályok lépnek életbe Magyarországon, erre nagyon figyeljen mindenki!A fertőzésszám dinamikusan nő, ezért arra lehet számítani, hogy a következő napokban az új megbetegedések száma tovább növekszik majd.

“Azt látjuk minden olyan országban, ahol már az omikron variáns határozza meg a járványt, a növekvő számból nem növekszik automatikusan a kórházban fekvők száma.

Abban bízunk, hogy Magyarországon a járvány ötödik hulláma ezeket a feltételezéseket igazolni fogja” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

“A kórházi kapacitásokat tekintve jól állunk: az ágyak 75 százaléka szabad, 25 százalékában koronavírusos beteget ápolnak. A januári oltási napok nagyon sikeresek voltak, hiszen az első napokban 135 ezer oltás adtak be” – összegezte Gulyás.


Jön az oltási igazolvány


A védettségi igazolvány február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul.


“Nem az átesettség jelent védettséget, hanem az oltás” – mondta Gulyás. Ehhez nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján minden ellenőrizhető lesz.

“Az az állampolgár lesz tehát védett, aki 3 oltással rendelkezik, illetve aki 2 oltást kapott már és a második 6 hónapon belül van.” A 18 év alattiaknál 2 oltás jelent teljes védettséget.

Akinek nincs védettségi igazolványa, az nem mehet 500 főnél nagyobb rendezvényekre – mondta Gulyás.


Negyedik oltás


Egy héten belül megjelenhet a negyedik oltásról szóló szabályozás, addig is orvosi konzultáció alapján bárki kérheti.

“Egyelőre még nem tesszük kötelezővé a negyedik oltást”.


Csökken a karantén ideje


Az omikron korábbinál pozitívabb tulajdonsága, hogy gyorsabb lefolyású, ezért a karanténkötelezettség 7 napra csökken, 5 nap után negatív teszttel lehet szabadulni.

Az iskolák felső tagozatainál bevált gyakorlat az alsó osztályokra is kiterjed. Ha egy osztályban megbetegedést regisztálnak, akkor az oltatlanok esetében 5 napra csökken a karanténkötelezettség.


Élelmiszerár-stop


Októberben gyűrűzött be Magyarországra az élelmiszereket is súlyosan érintő infláció. A kormány azt reméli, hogy a 6 alapvető élelmiszer árának csökkentése segíti a magyar családokat.

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, a befagyasztott benzinárakhoz képest ebben az esetben is első körben 3 hónapig lesznek érvényben a kormány által meghatározott árak, ez természetesen meghosszabbítható.

A csirkemell mellett a csirkefarhát árát is rögzíti a kormány.

A termékek áfa-tartalmát azért nem csökkentették, mert az 5 százalékos kulcs további csökkentése nem sok változást hozott volna.


Kedvező adatok


A tavalyi gazdasági adatok kapcsán Gulyás elmondta, a novemberi és decemberi adatok a vártnál jobbak voltak, a 2021-es növekedés vélhetően 6,5 -7 százalék közötti tartományban lesz, amely a rendszerváltás óta nem látott növekedést jelenthet.

A Népszavazás kapcsán a miniszter elmondta, azzal, hogy a választásokkal egy időben lesz, a kormány közel 7 milliárd forintot spórol meg.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő emellett elmondta, hogy a leégett szentesi Dr. Papp László sportnyarnok újjépítésére elegendő forrást biztosít majd a kormány, valamint bejelentette azt is, hogy az 5 ezernél kevesebb lakosú települések polgármestereinek számára illetményemelést és költségtérítést biztosítanak.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék