Megszűnik a védettségi igazolvány, szigorú szabályok lépnek életbe Magyarországon, erre nagyon figyeljen mindenki!



A fertőzésszám dinamikusan nő, ezért arra lehet számítani, hogy a következő napokban az új megbetegedések száma tovább növekszik majd.

“Azt látjuk minden olyan országban, ahol már az omikron variáns határozza meg a járványt, a növekvő számból nem növekszik automatikusan a kórházban fekvők száma.

Abban bízunk, hogy Magyarországon a járvány ötödik hulláma ezeket a feltételezéseket igazolni fogja” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

“A kórházi kapacitásokat tekintve jól állunk: az ágyak 75 százaléka szabad, 25 százalékában koronavírusos beteget ápolnak. A januári oltási napok nagyon sikeresek voltak, hiszen az első napokban 135 ezer oltás adtak be” – összegezte Gulyás.


Jön az oltási igazolvány


A védettségi igazolvány február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul.


“Nem az átesettség jelent védettséget, hanem az oltás” – mondta Gulyás. Ehhez nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján minden ellenőrizhető lesz.

“Az az állampolgár lesz tehát védett, aki 3 oltással rendelkezik, illetve aki 2 oltást kapott már és a második 6 hónapon belül van.” A 18 év alattiaknál 2 oltás jelent teljes védettséget.

Akinek nincs védettségi igazolványa, az nem mehet 500 főnél nagyobb rendezvényekre – mondta Gulyás.


Negyedik oltás


Egy héten belül megjelenhet a negyedik oltásról szóló szabályozás, addig is orvosi konzultáció alapján bárki kérheti.

“Egyelőre még nem tesszük kötelezővé a negyedik oltást”.


Csökken a karantén ideje


Az omikron korábbinál pozitívabb tulajdonsága, hogy gyorsabb lefolyású, ezért a karanténkötelezettség 7 napra csökken, 5 nap után negatív teszttel lehet szabadulni.

Az iskolák felső tagozatainál bevált gyakorlat az alsó osztályokra is kiterjed. Ha egy osztályban megbetegedést regisztálnak, akkor az oltatlanok esetében 5 napra csökken a karanténkötelezettség.


Élelmiszerár-stop


Októberben gyűrűzött be Magyarországra az élelmiszereket is súlyosan érintő infláció. A kormány azt reméli, hogy a 6 alapvető élelmiszer árának csökkentése segíti a magyar családokat.

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, a befagyasztott benzinárakhoz képest ebben az esetben is első körben 3 hónapig lesznek érvényben a kormány által meghatározott árak, ez természetesen meghosszabbítható.

A csirkemell mellett a csirkefarhát árát is rögzíti a kormány.

A termékek áfa-tartalmát azért nem csökkentették, mert az 5 százalékos kulcs további csökkentése nem sok változást hozott volna.


Kedvező adatok


A tavalyi gazdasági adatok kapcsán Gulyás elmondta, a novemberi és decemberi adatok a vártnál jobbak voltak, a 2021-es növekedés vélhetően 6,5 -7 százalék közötti tartományban lesz, amely a rendszerváltás óta nem látott növekedést jelenthet.

A Népszavazás kapcsán a miniszter elmondta, azzal, hogy a választásokkal egy időben lesz, a kormány közel 7 milliárd forintot spórol meg.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő emellett elmondta, hogy a leégett szentesi Dr. Papp László sportnyarnok újjépítésére elegendő forrást biztosít majd a kormány, valamint bejelentette azt is, hogy az 5 ezernél kevesebb lakosú települések polgármestereinek számára illetményemelést és költségtérítést biztosítanak.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)