Kásler szerint az ötödik hullámot a negyedik oltás már le fogja tudni győzni, teljesen biztos benne hogy számolni kell a negyedik oltással



Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Inforádió vendége volt, ahol kifejtette, hogy szerinte a negyedik oltásra is egészen biztosan szükség lesz. 

A miniszter a negyedik hullám végét egyébként január harmadik napjára tűzte ki. Szerinte január végére az új fertőzöttek száma gyakorlatilag megszűnik, rendkívül alacsony lesz – mondta, a halálozás minimalizálódása februártól várható.

Kásler teljesen biztos abban, hogy számolni kell a negyedik oltás szükségességével.

A miniszter szemrebbenés nélkül közölte, hogy a negyedik hullámban kórházba kerülők 40%-a oltott volt, a súlyos állapotba esett, intenzív kezelést igénylő betegek 30%-a felvette a kísérleti vakcinákat.

A negyedik hullámban 456 ezer magyar fertőzödött meg, közülük 9485-en vesztették életüket.

Az omikron variánssal kapcsolatban a miniszter elmondta: ennél a változatnál a duplázódási idő két-három nap, rendkívül gyors a terjedése, és a fertőzés dinamikája is rendkívüli. Az omikron változat valószínűleg enyhébb lefolyással jár, különösen az oltottak esetében összehasonlíthatatlanul könnyebb a betegség lefolyása, és sokkal kevesebb az elveszített ember.

Kásler Miklós elmondta: az első oltás után – mind az 5 vakcina esetében – az ellenanyagszint egy hónap alatt csak csekély mértékben nőtt, majd a második oltás után – szintén egy hónapot követően – nagyon jelentősen megemelkedett, ami aztán fokozatosan csökkenni kezdett, és nagyjából a negyedik hónap után már több tíz százalékkal, a hetedik hónapra pedig szinte teljesen lenullázódott. Mindez azt jelenti, hogy ha az ellenanyagok szintjét vesszük alapul, akkor a harmadik oltást a 4-6. hónap között el kell beadni.

Az egészségügyi ellátórendszer ennél nagyobb terhelést is kibírt már – húzta alá az emberi erőforrások minisztere, emlékeztetve, hogy Magyarországon soha nem fordultak elő olyan esetek, mint például Lombardiában, New Yorkban, vagy legutóbb Németországban, hogy átmenetileg megszüntették a daganatos betegek ellátását. „És majdnem teljes biztonsággal mondom, hogy ez nem is fog előfordulni” – ígérte meg.

Az ötödik hullám idején a napi fertőzések száma elérheti, sőt meghaladhatja a 13 ezret. A napi kórházi betegszám 8-9 ezer, a napi halálozás a csúcson körülbelül 200 lehet – mondta.

Ez jóval magasabb szám, mint az eddigi, egyébként november végi rekord (10 146 volt a napi adatok heti mozgóátlaga). Az omikron annyival fertőzőképesebb, mint az előző verziók, hogy itt alighanem még alá is becsülhette Kásler a fertőzöttek várható számát. Legalábbis azon országok tapasztalatai alapján, ahol már hetekkel előttünk járnak. Ahhoz persze, hogy nagyjából fogalmunk legyen a járvány kiterjedtségéről, jelentősen növelni kellene a tesztek számát is.


(444-Magyar Jelen)

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (897) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (15) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (99)