A legfinomabb, amit már a boltban sem kapsz: a hagyományos konzum szaloncukor RECEPT!



Egy karácsony nem lehet igazi karácsony a fáról lógó szaloncukrok nélkül. Manapság hatalmas választék vár a boltok polcain minket, különböző ízek, színek, különlegességek, de nem volt ez mindig így. Gyerekkorunkban a konzum szaloncukor volt a nagybetűs Szaloncukor. Idézzük meg ezt a kedvest ízt, ezt az akkor imádott karácsonyi finomságot és készítsük el házilag a konzum szaloncukrot, mutatjuk a receptet a kedvencünkhöz. Így készítsd el a málnás konzum szaloncukrot házilag!


Hozzávalók a konzum szaloncukorhoz (körülbelül 20 darabhoz)


20 dkg porcukor

1 evőkanál víz

1 evőkanál szörp (ízlés függő, mi málnásat használtunk)

kevés ételfesték (íztől függően, mi pirosat használtunk)

10-15 dkg jó minőségű étcsokoládé a mártáshoz

 

Konzum szaloncukor elkészítése

Az elkészítés tényleg nem bonyolult annyira, mint elsőre tűnik, csak kövesd a leírtakat, és könnyedén boldogulni fogsz! A porcukrot egy kis lábasba tesszük, meglocsoljuk a kis vízzel és tűzre tesszük, majd kevergetve addig főzzük, amíg egynemű, sűrű massza nem lesz belőle (ez egyébként néhány pillanat). Ha kész ez a massza, akkor hozzáöntjük a szörpöt, és alaposan elkeverjük. Körülbelül 4-5 percig rotyogtatjuk ezt a főzetet, majd lehűtjük, miközben folyamatosan mozgatjuk. Ahogy kevergetjük, úgy hűl és sűrűsödik, ez a letáblázás. Amikor már kéz meleg, gyúrjuk kézzel tovább, míg szépen összeáll, és közben a választott ételfestéket is hozzáöntjük. Ezután formáljunk kis ovális falatkákat, amilyen régen is volt és egy sütőpapírral borított tálcára sorakoztassuk fel őket, majd helyezzük a hűtőbe addig, amíg a csokibevonattal foglalkozunk. A bevonathoz fontos, hogy igazán jó minőségű csokoládét használjunk. Jöhet a temperálás: a csokit felolvasztjuk 40-42 fokra, majd folyamatosan kevergetve lehűtjük 30 fokosra, majd visszamelegítjük 31-32 fokosra, miközben elkészítjük a szaloncukor kis talpacskáit is. Egy kis kanállal veszünk ki a csokiból és egy sütőpapírral bélelt tálcára a falatkáinknak megfelelő méretű csokipacákat kenünk, majd erre rárakjuk a tölteléket és az egészet a hűtőbe hagyjuk megdermedni. Ha a temperálással készen vagyunk, és a félkész kis szaloncukrok megszilárdultak, akkor jöhet a mártogatás, amit egy villa segítségével nagyon egyszerűen el ehet végezni talppal lefelé. A mártás után lekocogtatjuk a csokit és a sütőpapírral bélelt tálcán hagyjuk megszáradni. Száradás után már lehet is csomagolni. Selyempapír a legtöbb  papírboltban beszerezhető.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)