Veszélyes, ritka mellékhatás lehet a Pfizer- és a Moderna-oltás vége, kiadták a figyelmeztetést



A BioNTech–Pfizer és a Moderna gyógyszergyártó vállalat koronavírus elleni vakcinájának ritkán előforduló mellékhatása lehet a szívizom- és a szívburokgyulladás, a két megbetegedést fel kell tüntetni a termékinformációban, és felhívni az egészségügyi szakemberek figyelmét a kockázatra – tájékoztatott pénteken az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).- írja az Index. A hágai székhelyű testület illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) szerint az ilyen esetek elsősorban a vakcinák második adagjának beadása utáni 14 napon belül fordultak elő, elsősorban fiatalabb korosztályhoz tartozó férfiaknál. A tünetek eltérők lehetnek, de gyakran légszomj, erőteljes szívverés kíséri a megbetegedést.

2021. május 31-ig az EU-ban mintegy 177 millió adagot adtak be a BioNTech–Pfizer és húszmillió dózist Moderna cég oltóanyagából.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága pénteken azt is közölte, hogy a Johnson & Johnson cég oltóanyaga kapilláris szivárgási szindrómát okozhat, ezért nem javasolja használatát azok számára, akiknél a jelenség már korábban is fellépett.

A PRAC három olyan esetet vizsgált ki, amelyeknél a Johnson & Johnson vállalat vakcinája váltotta ki ezt az igen ritka tünetet, amely során a hajszálerekből folyadék szivárgott a testszövetekbe. A szindróma főként a karok és a lábak megduzzadását, alacsony vérnyomást, a vér alacsony albuminszintjét és besűrűsödését eredményezi. A három esetben a tünetek három nappal az oltást követően jelentkeztek, az érintettek közül ketten elhunytak.

Az EMA korábban az AstraZeneca vállalat vakcinájával, a Vaxzevriával kapcsolatban hívta fel a figyelmet erre a mellékhatásra.

Az uniós gyógyszerfelügyeleti hatóság arról is tájékoztatott, hogy a Vaxzevria termékismertetőjébe fel kell venni, hogy a vakcina mellékhatásként Guillain-Barre-szindrómát (GBS) okozhat.

A GBS esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket, ami típusosan az alsó végtagokban kezdődő szimmetrikus végtaggyengeséggel és zsibbadással jár. Akut fázisában a betegség életveszélyessé válhat.


Forrás: index.hu

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (897) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (15) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (99)