Tudtad, hogy eddig rosszul áztattad be főzés előtt a babot? Mutatjuk, hogyan kellene


 

Amanda Rose pszichológus munkássága során megpróbált fény deríteni arra, hogy mi okozhatja a depressziót. Kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy szoros kapcsolat áll fenn a depresszió, és táplálkozási hiányosságok között.

Saját tapasztalata szerint a poszttraumás depresszió egyik fő okozója a cinkhiány volt. A szakember szerint bizonyos élelmiszerek, mint például a gabonák, hüvelyesek, diófélék és magvak gátolják a cink, vas, és más különböző ásványi anyagok felszívódását.

A hüvelyesek, mint például a bab, borsó, lencse, csicseriborsó, földimogyoró, igen gazdagok tápanyagokban, de számos fontos tápanyagok elnyelnek. A depresszió elkerülése érdekében szükségünk van cinkre, vasra és magnéziumra. Ha étrendünkben hüvelyesek is szerepelnek rendszeresen, akkor gondoskodnunk kell, hogy a fent említett tápanyagokat pótoljuk más módon.

Nem mindegy milyen vízben áztatod a babot főzés előtt!

Sokan az utóbbi időben nem áztatják be a babot, inkább tovább főzik. Pedig… Amanda azt mondja, ha a babot egy éjszakára 60 fokos vízben áztatjuk, csökken a fitinsav tartalma. Ezzel az egyszerű művelettel több, mint 50%-al növelhetjük az ásványi anyagok felszívódását. A fitinsav megköti az ásványi anyagokat a belekben, még mielőtt azok fel tudnának szívódni, így nem tudja megfelelően hasznosítani a szervezet.

A következő módszerrel csökkenthető a hüvelyesek fitinsav tartalma fogyasztás előtt.

Keverjük össze forró vizet, és szűrt vizet, és önts annyit a babra, hogy teljesen ellepje. A műveletet a főzés előtti nap végezd el, és éjszakára helyezd  a tálat langyos helyre.

Egy termoszban tároljuk meleg vizet, és amint a bab felszívja az előbb ráöntött mennyiséget, pótold a termoszból.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)