ORBÁN VIKTOR rendkívüli bejelentése: Döntött a kormány a magyar beoltottak SORSÁRÓL!



ORBÁN VIKTOR rendkívüli bejelentése: Döntött a kormány a magyar beoltottak SORSÁRÓL! FIGYELJÉK MIT akarnak bevezetni!

Mindenekelőtt a tisztánlátás érdekében le kell szögezni, hogy valójában két kérdésről van szó, amikor valaki a harmadik védőoltásról beszél koronavírus kapcsán: 1) olyan beoltottaknál kell-e a harmadik oltás, ahol nem vagy hiányosan alakult ki az immunválasz?; 2) olyan beoltottaknál kell-e a harmadik oltás, ahol megfelelő az immunválasz, és esetleg csak később, bizonyos idő elteltével csökken az ellenanyag szint, illetve a sejtes immunválasz? Magyarországon hosszas várakozás után eldőlni látszik a kérdés, jöhetnek a harmadik oltások. De milyen sürgős teendők vannak járványügyben ezen kívül annak érdekében, hogy a negyedik hullám ne legyen rendkívül súlyos?

A két kérdést nem szabad összemosni!

Az első kérdéssel kapcsolatban le kell szögezni, hogy soha semmilyen vakcina hatásossága nem éri el a 100%-ot. (Ez a biológiában már csak így van gyakorlatilag minden területen.) Különböző kórokozók ellen, különböző gyártású technológiával előállított vakcinák (esetleg különböző életkorú, más-más betegségben is szenvedőknél) különböző hatékonyságúak.

Szintén tisztázni kell, hogy az orvostudomány évtizedek óta ismeri a booster, vagy “rásegítő vakcina” fogalmát. A nevében is benne van: hiányos hatékonyság esetén „rásegít”.

Nincs az az orvosegyetem, ami ne a fentieket vallaná, tanítaná. Végeredményben a Covid vakcinák második adagja is rásegítő vakcinaként fogható fel. Az első oltás körülbelül 10-60%-os hatékonyságát körülbelül 60-95%-osra javítja fel a vakcina típusától és a vírus variánstól függően. (Nem tévedés: az egyik vakcina első adagja csak 10%-os védelmet nyújt az indiai mutáns ellen. A második már igen csak jó eredményt ad.)

Tovább megyek: például a kullancs által terjesztett agyvelő gyulladásnál alapból három oltás szükséges és 3-5 évente emlékeztető – ha tetszik rásegítő – oltás szükséges.

TEHÁT AHOL NEM MEGFELELŐ AZ IMMUNVÁLASZ OTT KELL A HARMADIK OLTÁS!

(Kivéve az abszolút kontraindikációt, ami rendkívül ritka.) Itt egyetlen kérdés volt, amire válaszolt is a tudomány: ugyanazzal a típusú vakcinával vagy másikkal? Válasz: a vektor vakcináknál nem ajánlatos a keverés, mert a vektorként használt adenovirus ellen is termel ellenanyagot a szervezet, és valójában a „hordozó szekeret” ezzel tönkreteszi, s az „árú” már nem tud célba jutni, s a szervezetet immunválaszra késztetni. Más esetben lehet ugyan az a vakcina, de lehet más is.

AMIT NEM SZABAD: OLTATLANUL HAGYNI A NEM MEGFELELŐ IMMUNVÁLASSZAL RENDELKEZŐKET

és csodálkozva nézni, hogy a magyar határ túloldaláról ide jöhetnek „oltakozni”, s mi meg megyünk Romániába felvenni a harmadik oltást.

A második kérdés vonatkozásában megint van előzetes tisztázni való: ahol megfelelő ellenanyag szint volt kimutatható, s ha az idő múlásával csökken is ez a szint, ott azért a memória sejtek megfelelő ellenanyag “utángyártására” bizonyos eséllyel számíthatunk. Itt a gyógyszergyárak előírásai, és a vakcina típusa szerepet játszik. A tudomány abban viszont megint egységes, hogy az inaktívált, teljes vírust tartalmazó vakcináknál a humorális immunválasz, vagyis az ellenanyag szinté az elsődleges szerep, a celluláris vagy sejtes immunválasz másodlagos. Magyarországon a kínai vakcina tartalmaz csak teljes inaktívált vírust.

A labor eredmények, a csökkenő ellenanyag szintek, a külföldi tapasztalatok, a magas átoltottság ellenére növekvő esetszámok az oltottak között is, s maguk a vakcina gyártók (Pfizer, Moderna stb.) egy irányba mutatóan alátámasztják a harmadik oltás szükségességét. A világ számos országában már is gyakorlat a harmadik oltás. A magyar szabályozás pedig már most is lehetőséget ad (épp a kínai vakcina bevezetésével kapcsolatban tették lehetővé) a gyakorlati tapasztalaton alapuló EMA, FDA (Európai- Amerikai -gyógyszerfelügyelet) külön engedélye nélküli vakcinázás bevezetését. Ráadásul most nem új vakcina bevezetése van napirenden, hanem “régi” harmadszori beadásáról.


Ezek fényében is mik lennének a sürgős tennivalók?

Hiányos immunválasszal rendelkezők azonnali oltása!

Ajánlással ellentétesen beoltott (pl. 60 éven felüli kínai vakcinával oltottak) azonnali harmadik oltása külön vizsgálat nélkül.

A fél évnél régebben oltottak harmadik oltásának elkezdése.

A 12-18 éves korosztály oltásának felgyorsítása kampánnyal, esetleg kötelezővé tételével.

Bizonyos munkakörök betöltésének oltáshoz való kötése, kampánnyal is segítve, törekedve a 80-90%- os átoltottságra.

Védettségi igazolvány újbóli bevezetése. (Zárt terekben, akár szabadtéri rendezvényeken való részvételhez feltételéül szabása).

A második oltást fel nem vevők szankcionálása.

Maszk, távolságtartás, higiénia szorgalmazása, romló adatok esetén újbóli kötelezővé tétele.

Szűrések, kontaktkutatások, karanténok hatékonyabbá tétele.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (897) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (15) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (99)