Kötelező szülő tartás: a jövedelmünk felét is elvehetik törvényesen.



Évekkel ezelőtt nagy port kavart a kötelező szülőtartás bevezetése, melynek értelmében kimondják, hogy a nagykorú gyermeknek a rászoruló szülőjével szemben tartási kötelezettsége van – az állami nyugdíjrendszer ugyanis sokáig nem valószínű, hogy fenntartható lesz majd. A tartásdíj összegéről eredetileg a szülőnek és a gyereknek kell megállapodnia, azonban a bíróság is megállapíthatja a havonta fizetendő összeget, ami akár a jövedelem 50 százaléka is lehet.

Kötelező szülőtartás

Az állami nyugdíjrendszer egyre kevésbé fenntartható

Sokan egyáltalán nincsenek tisztában a kötelező szülőtartás jelenségével, pedig ez egy nagyon is létező és nagy társadalmi visszhangot keltő téma.

A demográfiai válság miatt a nyugdíjrendszer összeomlani látszik: a várható élettartam egyre hosszabb, így egyre több nyugdíjast kell eltartaniuk a fiataloknak, az aktív dolgozóknak. Ez pedig hosszútávon nem tartható, ezért is volt szükség a kötelező szülőtartás bevezetésére, amivel az állam a nagykorú gyerekeket terheli. Vagyis az ő felelősségük gondoskodni idős, rászoruló szüleikről.

Kötelező szülőtartás: így néz ki a gyakorlatban

Az új Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy:

a nagykorú gyereknek a rászoruló szülővel szemben tartási kötelezettsége van,

továbbá, ha a nagykorú gyermek nem gondoskodik a rászoruló szülőről, és valaki más fizet helyette, akkor az illető 1 éven belül követelheti ennek az összegnek a megtérítését.

Ami azt is jelenti, hogy akár a gondozott tudta nélkül indíthat pert egy idősotthon is akár a nagykorú gyerekkel szemben, ha az idős szülő nyugdíjából nem fedezhető az ellátás.

A szülőtartás összege: akár a jövedelem 50 százalékát is elvehetik!

A kötelező szülőtartás összegéről elsősorban a szülőnek és a nagykorú gyermeknek kell megegyeznie, azonban ha vitás kérdések merülnek fel, akkor a bíróság is dönthet erről. A bíróság figyelembe veszi, hogy a szülőnek mekkora összegre van szüksége a megélhetéshez, illetve hogy milyen magas a nagykorú gyermek jövedelme.

A kötelező szülőtartás a törvény szerint akár a nagykorú gyermek jövedelmének 50 százaléka is lehet.

A nagykorú gyerek köteles gondoskodni a rászoruló szülőről akkor is, ha az nem vér szerinti, hanem mostohaszülő vagy nevelőszülő.

Nem kötelezhető szülőtartásra az a nagykorú gyermek:

aki ezzel a saját vagy gyermekei megélhetését veszélyeztetné,

akinek a szülője súlyosan kifogásolható magatartással bír: például aki a pénzét eltékozolja, nagyon eladósodik a megélhetésével nem összeegyeztethető célok miatt (pl. szerencsejáték függőség, stb.)


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)