Hullani fog a pénzeső: A nyugdíjasok november közepén mintegy 250 ezer forintra számíthatnakA Magyar Államkincstár naptára szerint november 12-én esedékes a következő nyugdíjfizetés a bankszámlával rendelkező nyugdíjasok részére. A postai kézbesítés ütemezése ettől eltérő, de akkoriban fog becsöngetni a postás is ezekre a címekre. Amiben a mostani esedékesség különbözik a többitől az évben, hogy ezúttal vastagabb lesz a boríték, és nagyobb összegű jóváírásról fog értesítést küldeni a bank a nyugdíjasoknak.

A havi rendes járandóságon felül ugyanis holnaphoz két hétre küldi el az állam a nyugdíjkorrekciót és a prémiumot is.

E két tétel együttesen kitesz mintegy 100 ezer forintot az átlagos nyugdíjban - ami jelenleg 151 ezer forint - részesülőknél. Ők tehát nagyjából 250 ezer forintot kapnak majd november közepe táján.

A kifizetéseket a kormány október hatodikán megjelent rendeletei szabályozzák. Ezek szerint a vártnál magasabb infláció miatt járó kompenzáció január és október közti időszakra eső összegét egy összegben kell elszámolni a nyugdíjasok felé, úgy, hogy természetesen a novemberre járó nyugdíj már a korrekcióval kiigazított összeg lesz. Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a rendelet értelmében a 13. havi nyugdíjra (ami idén egy heti járandóságnak felel meg) is rá kell számolni a kompenzációt. Decemberben - novemberhez hasonlóan - aztán már a megemelt nyugdíj fog megérkezni az érintettekhez, mint ahogy a jövő évi 3 százalékos nyugdíjemelést is már erre a kiegészített összegre fogják elszámolni januártól.

Mi megírtuk, a kormány korrigált

Érdemes azonban másra is felhívni a figyelmet. Idén is 3 százalékos inflációval, és ennek megfelelő mértékű nyugdíjemeléssel tervezett a kormány, de elég hamar kiderült, hogy ennél nagyobb lesz az átlagos áremelkedés mértéke.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék