Az orvosok figyelmeztetnek: erre képes egyetlen doboz energiaital a szervezeteddel!Sokat hallhatsz róla, hogy mennyire káros az energiaitalok túlzott fogyasztása, de arról vajon tudtál e, hogy akár egy dobozzal is ártalmas lehet? Miután elolvasod ezt a tanulmányt, kétszer is meggondolod majd, mielőtt még több energiaitalt fogyasztasz.

Biztosan neked is volt már olyan pont az életedben, amikor szükséged volt egy kis szíverősítőre és legurítottál egy energiaitalt, hogy felpörgesd magad. Lehetséges, hogy rendszeresen iszol is egyet, mielőtt elkezdesz dolgozni, edzőterembe mész vagy fejest ugrasz az éjszakába extra energiával. Azonban amint megtudod a hátrányait ezeknek az italoknak, biztosan kétszer meggondolod legközelebb, hogy valóban megéri e.


A tanulmány


2015-ben a JAMA Today közzétette egy tanulmány eredményeit, amelyet a Live Science is megjelentetett. A vizsgálatban az orvosok 25 egészséges felnőttet vizsgáltak meg, ellenőrizve a szívverésüket és a vérnyomásukat. Aztán a résztvevőkkel megitattak egy pohár energiaitalt, ami taurint, koffeint és egyéb adalékokat tartalmazott. Ezután az orvosok újra megvizsgálták a résztvevőket és az eredmények megdöbbentőek voltak.


Ez tapasztalták:


A résztvevők vérnyomása megemelkedett

A pulzusszámuk megnövekedett

Néhány résztvevő szívverése szabálytalanná vált

A noradrenalin szintje a résztvevők véráramában nőtt. (A noradrenalin egy természetben előforduló hormon, amely megemeli a vérnyomást.)


Egészségügyi kockázatok:


A fenti hatások mindegyike szívelégtelenséghez vezethet, pedig mindannyian csupán egy doboz igen népszerű italt fogyasztottak.

Azok az emberek, akik energiaitalokat isznak, gyakran nagyobb kockázattal rendelkeznek a szívbetegségek előfordulására, mint azok, akik nem.

És a magas cukortartalmukról még nem is tettünk említést. Rendszeres fogyasztásuk májkárosító, cukorbetegséghez vezethet. Lényegében hozzájárul a metabolikus szindróma kialakulásához.


Ismersz olyat, aki sok energiaitalt fogyaszt?

Tégy egy szívességet és oszd meg vele ezt a cikket, hogy megtudja, milyen magas kockázatot jelent az energiaitalok fogyasztása!


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)