Gyászol az ország – meghalt a legismertebb magyar film főszereplője



Ő volt Vallay, a csodakapus a Régi idők focija című filmben. Huszonhat évesen kapta meg a szerepet. Akkor mindenki azt gondolta, Vogt Károly lesz az új színészgeneráció egyik kiemelkedő alakja.

Nem így történt. Következzék a tragikus sorsú színész rövid élete, aki 1947. július 3-án, ezen a napon született.

Rákosszentmihályon látta meg a napvilágot. Még gyerek volt, mikor megjelent az első televízió, később mesélte, hogy a nagybátyja tévéjében csodálta meg először a színészeket, s oda volt tőle, hogy fejből mondják a sokoldalnyi szerepet.

Gimnazistaként irodalmi kört szervezett, verseket írt, s már akkor az volt a nagy vágya, hogy egyszer színész lehessen. Aztán a realitás mást diktált, a Ganz-Mávagba ment el műszaki rajzolónak.

De nem tudott leszámolni az álmaival, így végül mégiscsak jelentkezett a színművészeti főiskolára. Egyből felvették a magas, sportos fiút, aki nem mellékesen kiválóan szavalt és énekelt.

A színjátszás mellett a sport volt ugyanis a másik szenvedélye. A Fradiban, majd a BVSC-ben úszott, később vízilabdázott is és egy ideig kézilabdakapusként is jeleskedett. Nem csoda, hogy Sándor Pál rá gondolt mikor a Régi idők focijához szereplőket keresett, ám erről majd később.

Vogt tehát színésznek tanult, mellett pedig lehetőséget kapott, hogy a Nemzeti Színházban egy-egy epizódszerepben megmutathassa magát. Egyik nap azonban begyulladt a bölcsességfoga, komoly fájdalmai voltak, ám a másnap délelőtti nyilvános főpróbát nem akarta lemondani. Inkább bevett három fájdalomcsillapítót és lefeküdt aludni. Másnap a színházi ügyelő telefonhívására ébredt, már égen-földön keresték.

A pizsamára húzta fel a télikabátját és Rákosszentmihálytól egészen a Kerepesi útig futott, ahol aztán felvette egy autós és bevitte a színházba. Még az előadás kezdete előtt beért, ám addigra Major Tamás úgy döntött, egyszerűen kihagyják a jelenetét a darabból, majd az ügyelő közölte vele: „többet ne lássam meg a színházban!

”Vogt persze nem adta fel, s a főiskola elvégzése utána az Operettszínházhoz szerződött, hiszen remek hangja volt. S ekkoriban találta meg Vallay szerepe is a Régi idők focijában. A kultikus film bemutatása után mesélte, hogy mikor elment a válogatóra, nem tudta mire számíthat. Egy oszlopnak támaszkodott, a sapkáját a fejébe húzta és onnan nézte, ahogy a rendező Sándor Pál másokkal beszélt. A rendező kiszúrhatta magának ugyanis mikor magához hívta csak ennyit mondott: „Húzd be jobban a sapkát és rohanj, írd alá a filmszerződést!” Így kezdődött. Vogt pedig remekül alakította a csodakapust. Mintha tényleg a húszas évek egyik grundjáról lépett volna elénk.

Később aztán számtalan filmben kapott szerepet, de jobbára epizodistaként. Játszott a Strogoff Mihály című filmben, a Kántorban, a Dögkeselyűkben, ám a nagy kiugrás elmaradt. Közben a József Attila színházba szerződött és hiába kapott remek kritikákat, érezhetően megtört a lendülete. Egyre kevesebbet írtak róla az újságok, egyre kevesebbet került szóba, hogy ő volt Vallay a csodakapus, aztán pedig villámcsapásként jött a hír 1992-ben, néhány nappal karácsony előtt, hogy Vogt Károly meghalt. Csupán 44 évesen.

Mint utóbb kiderült, gyógyíthatatlan betegség támadta meg a szervezetét, de ő senkinek sem szólt a kollégák közül. A színész Horváth Sándor nem bírta magában tartani és egy lapnak később elmesélte, Vogt azért titkolta a betegségét a színház vezetősége előtt, mert félt, hogy kirúgják. Az orvosi tanácsok ellenére az utolsó pillanatig próbált és játszott. Aztán nem sokkal karácsony előtt örökre elaludt.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)