Megtörte a csendet a WHO – ez az igazság a védőoltásokrólNéhány kormányzat már arra készül, hogy szükség lesz harmadik, a vakcina hatékonyságát fokozó oltásra is, de az egészségügyi szakértők megosztottak a kérdésben.

– Nem áll rendelkezésünkre egyelőre olyan információ, aminek alapján meg tudnám mondani, szükség lesz-e harmadik oltásra, vagy sem – mondta egy internetes interjúban nemrég Soumya Swaminathan, a WHO vezető tudósa. – Folynak az ezzel kapcsolatos vizsgálatok.

A javaslat a harmadik oltásra a tudós szerint azért is korai, mert csak sokan most kapták az első oltásukat – vagy még azt sem. A különösen veszélyeztetett csoportba tartozók esetében legkorábban év vége fele áll rendelkezésre majd olyan adat, amiből a WHO ki tudja majd alakítani az álláspontját.

Leginkább Nagy-Britanniában elképzelhető, hogy áttérnek a három oltásos rendszerre, hogy a téli vírushullámot elkerülhessék. Matt Hanckock egészségügyi miniszter elmondta, hogy hét különböző vakcinával, önkéntesekkel vizsgálják, mi történik, ha „ráerősítenek” egy harmadik szurival az első kettőre. A szigetországban el kellett halasztani a teljes nyitást, annak ellenére, hogy minden más fejlett országnál jobb oltási statisztikával rendelkeznek. A delta variáns, amely jelenleg a legfertőzőbb változat, rohamosan terjedni kezdett.

Dél-Afrikában a béta variáns terjed, amely ellen nagyobb antitest-számmal lehet védekezni; ez arra késztette a Pfizert és a Modernát, hogy megvizsgálják, a „ráerősítő” oltás eredményez-e nagyobb immunitást. A marylandi Novavax cég oltása csak egydózisú, viszont módosítottak rajta annak érdekében, hogy a különböző variánsokkal szemben is védelmet biztosítson. A cég kutatás-fejlesztési részlegének vezetője szerint így minden variánssal szemben véd.

– Az Egyesült Államokban engedélyezett vakcinák mind védenek a különböző variánsokkal szemben – állítja Francis Collins, az Egészségügyi Intézmények Szervezetének igazgatója, aki nem tud olyan komolyan vehető tudományos javaslatot jelenleg, ami szerint szükség van a „ráerősítő” oltásra. A Precíziós Gyógyszerkonferencián hozzátette: el tudja képzelni, hogy szükség lesz a harmadik oltásra, ha újabb variánsok bukkannak fel, amik ellen a két oltás nem nyújt elegendő védelmet.

A philadelphiai Gyerekkórház Oltási Képzési Központjának igazgatója, Paul Offit szerint a vakcinák most arra jók, hogy megvédjék az embereket a súlyosabb tünetekről. Aki megkapta az oltását, számíthat rá, hogy a szervezete könnyebben megbirkózik a vírussal és nem kell kórházba szállítani, vagy lélegeztetni. – Valószínűleg emlékeztető oltásra lesz szükség minden harmadik, vagy ötödik évben – mondta az orvos a STAT biotech podcastban. Paul Offit véleménye az, hogy a vakcinák kombinálása hosszabb immunitást és enyhébb tüneteket eredményez.

A WHO tudósa, Swaminathan szerint ugyanakkor a brit, a spanyol és a német minták azt mutatják, hogy a „koktél”-megoldás (azaz két különböző vakcina beadása egymás után) több fájdalmat, lázat és mellékhatást okoz az oltottaknál, mint amikor ugyanazzal a fajta vakcinával oltják őket. Viszont a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az emberi szervezet több vírusblokkoló antitestet és vírusölő fehérvérsejtet termel, ha így oltják.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (897) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (15) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (99)