ITT az igazi szabolcsi sárgatúró receptje, ami a Húsvét lelke lesz!



Egy igazi húsvéti finomság, amelynek hagyományát a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében őrzik. A sárgatúró egy olyan desszert, amelynek kifejezetten magas a tápanyagtartalma, ezért böjt ideje után kiváló éteknek számított régen és ma is.

Hozzávalóit indokolja a húsvétot megelőző 40 napos böjt, amelynek során régen állati eredetű terméket egyáltalán nem fogyasztottak. Érdemes elkészíteni és felszolgálni a húsvéti reggeli részeként, hogy izgalmasabbá és tápanyagdúsabbá tegye azt.


Szabolcsi sárgatúró recept


1 l tej

10 db tojás

3-4 evőkanál cukor (de lehet mézzel, xilittel vagy eritrittel is készíteni)

1 cs vaníliás cukor

1 csipet só


Megjegyzés:


Ízlés szerint adható hozzá mazsola, egyéb aszalt gyümölcs és fahéj is. Mi mindig két fajtát készítünk, hogy mindenki megtalálja a kedvencét: az egyik mazsolás, a másik fahéjas.


Elkészítés:


Egy nagyobb edény aljára engedj egy kevéske vizet, éppen csak lepje el az alját, majd öntsd bele a tejet és tedd fel a tűzhelyre.

Keverd el benne jó alaposan a cukrot, vaníliacukrot, sót és a fahéjat is (ha teszel bele).

Egy tálba üsd fel a 10 tojást, majd keverd el őket, ám nem kell, hogy teljesen homogén legyen.

Ha a tej már forr, akkor folyamatos kevergetés mellett csorgasd hozzá a kikevert tojásokat és addig főzd, amíg teljesen ki nem csapódik az összes fehérje. Ekkor zárd el a tűzhelyet.

Egy szűrőbe tegyél egy tiszta konyharuhát, majd öntsd át bele az edény tartalmát. Hagyd, hogy a savó legnagyobb része átcsorogjon rajta, majd ha már csak a rögök maradtak benne, akkor kösd össze a konyharuhát egy madzaggal.

Vegyél elő egy nagy fazekat, kösd rá így konyharuhában a sárgatúrót egy fakanálra, majd helyezd a fakanalat a fazék fölé, hogy a túró belelóghasson.

Egy éjszaka alatt lecsorog majd róla a felesleges savó. Ha nem eszitek meg azonnal, akkor tedd hűtőbe.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)